Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

Observatorii din CSI despre alegerile prezidențiale din Moldova

13 noi. 2016,, 12:08   Politică
3976 5
Наблюдатели от СНГ рассказали, как проходят выборы президента Молдовы
Foto: vk.com

Din componența misiunii de observatori din partea CSI fac parte circa 70 de persoane.


Secțiile de votare pentru turul doi al alegerilor președintelui Republicii Moldova au fost deschise în conformitate cu toate regulile și la timpul stabilit. Informația a fost comunicată pentru „RIA Novosti” de către secretarul general al Consiliului Adunării Interparlamentare a CSI, Alexei Sergheev.

Pe 30 octombrie a avut loc primul tur al alegerilor prezidențiale, în cadrul căruia s-au stabilit cei doi candidați din tuturl doi. Astfel, pentru fotoliul de președinte al țării astăzi vor lupta liderul socialiștilor Igor Dodon, care în primul tur a acumulat 47,98% din voturi, și candidatul unic al opoziției de dreapta, liderul PAS, Maia Sandu, pentru care în primul tur au votat 38,71% din alegători.

În turul doi învingător este declarat candidatul care acumulează majoritatea voturilor. Președintele R. Moldova este ales pe un mandat de patru ani.

„Secțiile au fost deschise conform tuturor regulilor stabilite în Moldova și la timp. Exact la ora 07.00 (08.00 ora Moscovei) primul alegător a putut vota. Procedura este una standard, sînt respectate toate rigorile”, a spus Sergheev.

„Legislația locală nu prevede un anumit prag pentru turul doi, spre deosebire de primul tur, cînd rata de participare constituie 30%. Consider că în turul doi rata de participare nu se va deosebi prea mult de nivelul de participare din primul tur”, a menționat Sergheev.

Liderul socialiștilor intenționează, în particular, să restabilească parteneriatul strategic cu Rusia, să întoarcă mărfurile moldovenești pe piața rusă și să normalizeze cooperarea în energetică. Programul candidatului proeuropean prevede consolidarea relațiilor cu România și Ucraina, precum și stabilirea unui parteneriat strategic cu SUA. Totodată, candidatul de dreapta optează pentru relații „normale și lipsite de conflicte” cu Federația Rusă.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?