Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

În Moldova se atestă descreşterea producţiei industriale

12 noi. 2016,, 13:00   Economie
2782 0
В Молдове спад промышленного производства
Foto: mail.ru

În Moldova se atestă descreşterea producţiei industriale, comunică NOI.md.


Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în particular, în ianuarie-septembrie 2016 indicele producţiei industriale faţă de ianuarie-septembrie 2015 s-a micşorat cu 0,2%. Totodată, în septembrie 2016 volumul producţiei industriale, în comparaţie cu luna de referinţă a anului trecut, s-a redus cu 2,7%.

În ansamblu, în ianuarie-septembrie 2016, în industria extractivă volumul producţiei s-a diminuat cu 16,7%, iar în industria prelucrătoare – s-a majorat cu 1,7%.

Întreprinderile din industria alimentară în ansamblu au înregistrat o creştere a volumului de producţie cu 0,7%. Totodată, au crescut prelucrarea şi conservarea peştelui, crustaceelor şi moluştelor – cu 62%, fabricarea produselor din cacao, a ciocolatei şi a produselor zaharoase – cu 9,1%, distilarea, rafinarea şi mixarea băuturilor alcoolice – cu 6,4%, fabricarea produselor lactate – cu 5,7%, fabricarea pîinii, prăjiturilor şi a produselor proaspete de patiserie – cu 3,1%.

În acelaşi timp, s-au înregistrat reduceri ale volumului la producţia de băuturi răcoritoare nealcoolice, de ape minerale şi alte ape îmbuteliate – cu 35,5%, fabricarea uleiurilor şi grăsimilor vegetale şi animale – cu 21,9%. Volumul la prelucrarea şi conservarea fructelor şi legumelor s-a redus cu 13,7%. Fabricarea vinului s-a redus cu 1,4%.

Conform datelor BNS, în ianuarie-septembrie curent, la prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi pluta, cu excepţia mobilei, fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite s-a atestat creştere – cu 61,8%. Fabricarea de mobilă a crescut cu 30%, fabricarea produselor textile – cu 29,4%, fabricarea hîrtiei şi a produselor din hîrtie – cu 23,8%, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte – cu 19,8%, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice – cu 16,3%. La compartimentul tăbăcirea şi finisarea pieilor, fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei, prepararea şi vopsirea blănurilor s-a atestat creştere cu 12,9%. În industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal, exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii volumul a crescut cu 10,6%.

Totodată, au avut loc reduceri ale volumului la fabricarea echipamentelor electrice – cu 19,4%, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice – cu 13,9%. La fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice volumul s-a diminuat cu 10,1%. Fabricarea produselor de tutungerie s-a redus cu 9,3%, a celor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice s-a micşorat cu 6,7%.

În sectorul energetic s-a înregistrat micşorarea volumului producţiei cu 7,8%, totodată, producţia, transportul şi distribuţia energiei electrice s-a micşorat cu 7,2%, iar la furnizarea de abur şi aer condiţionat – cu 10,2%.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?