X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Promo-LEX: Campania pentru turul II a fost marcată de PR negru (VIDEO)

11 noi. 2016,, 11:59   Politică
3913 1

Foto: noi.md

În campania electorală pentru turul II al alegerilor prezidențiale s-au întețit cazurile de PR-negru, prin repartizarea materialelor denigratoare la adresa concurenților electorali.


Constatarea aparține observatorilor Promo-LEX, care au prezentat astăzi raportul nr.5 al Misiunii de observare a alegerilor, pentru perioada 28 octombrie – 10 noiembrie curent, comunică NOI.md.

Observatorii au raportat cel puțin un caz de denigrare a concurentului Igor Dodon și cel puțin patru în care este vizată Maia Sandu. „Acest fenomen ne îngrijorează mult, deoarece, în afară de faptul că denigrează candidatul, provoacă și divizarea societății”, a explicat șeful Misiunii de observare a alegerilor, Pavel Postică.

Un alt aspect ce trezește îngrijorare, spun observatorii, se referă la implicarea organizaților religioase în campania electorală. „Promo-LEX consideră acest fapt drept o încălcare a articolului 31 din Constituție, care stabilește caracterul laic al statului și separarea cultelor religioase de stat, precum și a Legi cu privire la libertatea de conștiință”, a menționat Pavel Postică.

Experții au mai raportat cel puțin trei cazuri de implicare a funcționarilor electorali în activități de agitație în favoarea candidaților: Igor Dodon – 1 caz, Maia Sandu – 2 cazuri. Totodată, în perioada monitorizată au fost înregistrate și două cazuri de oferire a cadourilor electorale în favoarea candidatului Igor Dodon.

Din rapoartele financiare prezentate la CEC, Misiunea de observare constată că doi concurenți electorali – Dumitru Ciubașenco și Maia Sandu – au înregistrat donații fără a elucida originea donatorilor primari care au făcut viramente. Misiunea de observatori a constatat că 94 la sută din totalul cheltuielilor efectuate de concurenți în primul tur de scrutin sînt pentru publicitate și doar un procentaj mic a fost alocat pentru chiria sediilor, transport, remunerarea personalului.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?