X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Unde trebuie amplasate fîntinile, potrivit noului regulament sanitar

11 noi. 2016,, 11:35   Societate
3925 0

Foto: wordpress.com

Guvernul a aprobat primul Regulament sanitar privind sistemele mici de alimentare cu apă potabilă.


Noul regulament stabilește criterii exacte de sănătate publică față de calitatea apei potabile și alegerea locului de amplasare a fîntînilor, cișmelelor sau sondelor arteziene, informează NOI.md.

Conform noului document, autoritățile administrației publice locale, dar și proprietarii colectivi sau individuali, în mod obligatoriu vor trebui să aleagă terenuri nepoluate pentru construcția instalațiilor. Fîntînile, cișmelele sau sondele arteziene trebuie să se regăsească la o distanță nu mai mică de 30 de metri față de depozitele pentru îngrășăminte și pesticide, toaletele neamenajate, cimitire, locurile de întreținere a animalelor și de acumulare a bălegarului, fîntînele vechi, rețelele de canalizare și instalațiile pentru epurarea apelor reziduale.

La fel, în regulament este indicat și cum trebuie amenajate fîntînele freatice. Acestea pot fi construite din beton armat, piatră sau cărămidă și neapărat trebuie să aibă capac de închidere, iar în pereții subterani trebuie să fie montate scoabe metalice la o distanță de 30 cm una de alta pentru a se putea efectua curățirea și coborîrea în fîntînă.

Dezinfecția profilactică a apei fîntînilor și cișmelelor se va efectua la finalizarea construcției, reparației și, periodic, o dată în an, după curățarea lor cu soluții dezinfectante standard sau tablete hipoclorit de calciu sau dioxid de clor.

Regulamentul se va aplica pentru sistemele mici de alimentare cu apă potabilă. Care furnizează mai puțin de 200 de tone de apă pe zi sau care deservesc localități cu o populație mai mică de două mii de persoane. Reprezentanții centrelor teritoriale de sănătate publică vor monitoriza respectarea și îndeplinirea acestuia.

Circa 80% din cele 850 de sisteme de apeducte funcționale din Republica Moldova se încadrează în sistemele mici de aprovizionare cu apă potabilă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?