X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

FMI a publicat noul program pentru Moldova (DOC)

9 noi. 2016,, 23:09   Economie
5303 7

Foto: publika.md

Fondul Monetar Internațional (FMI) a publicat noul acord aprobat pentru Moldova, care prevede alocarea de către Fond a 178,7 milioane de dolari SUA pentru sprijinirea programului de reforme economice, informează NOI.md.


Documentul conține o analiză a stării actuale a economiei Moldovei și problemelor cu care se confruntă, condițiile pe care trebuie să le îndeplinească autoritățile moldovene pentru implementarea reformelor, etapele punerii lor în aplicare, precum și criteriile de evaluare a realizării acestor angajamente.

Obiectivul principal al programului este de a soluționa, cu mai mult efort la prima etapă, problemele urgente ce țin de calitatea guvernanței și stabilitatea sectorului bancar. Din acest considerent, Programul se axează pe reabilitarea cu succes a băncilor de importanță sistemică și îmbunătățirea radicală a cadrului de reglementare și supraveghere a băncilor, precum și a cadrului de gestionare de către bănci a situațiilor de criză, inclusiv printr-o schimbare efectivă fundamentală a regimului de implementare și de sancțiuni. De mai mulți ani, sectorul financiar a fost expus stresurilor și o prioritate-cheie a Programului este ieșirea din criză, astfel încît băncile să poată relua în regim normal activitatea de intermediere financiară.

Acțiunile prealabile au consolidat poziția sectorului financiar și au contribuit la reducerea riscurilor bugetar-fiscale, astfel încît programul să se bucure de șanse mai mari de succes.

Prin realizarea acțiunilor prealabile, autoritățile și-au propus să demonstreze o schimbare clară în regimul de implementare, să asigure componența deplină a echipei de conducere și organelor de supraveghere ale BNM, să demareze procesul de eliminare a structurilor de proprietate opace și a creditării părților afiliate, prin acordarea unor competențe legale mai largi și mai solide autorității de supraveghere; să îmbunătățească capacitatea de gestionare a crizelor; și să elimine canalele folosite anterior pentru a obține în mod fraudulos drepturi de proprietate asupra acțiunilor instituțiilor bancare.

În sectorul energetic, dată fiind acumularea de datorii și arierate, prioritatea principală pe termen scurt a fost restabilirea viabilității financiare a întreprinderilor din sectorul energetic și asigurarea unei transparențe mai mari a hotărîrilor agenției de reglementare. În cele din urmă, modul în care au fost convertite garanțiile de stat emise la acordarea creditelor de urgență băncilor insolvente a contribuit la consolidarea adecvată a poziției băncii centrale fără a impune o povară prea grea asupra cheltuielilor bugetare prioritare pe termen scurt și mediu.

Pe fundalul unei devieri a PIB-ului negativ și deficitului mai mic al contului curent comparativ cu obiectivul pe termen lung, programul oferă spațiu executorilor politicii bugetar-fiscale să folosească rezervele disponibile pentru a stimula investițiile publice, pe măsură ce politică monetară va fi relaxată treptat, ținînd cont de riscurile din sectorul financiar.

În acest context, programul finanțat prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanţare extinsă (EFF) va proteja sustenabilitatea bugetar-fiscală prin ancorarea bugetelor anuale într-un cadru robust pe termen mediu, cu accent pe mobilizarea veniturilor, prioritizarea cheltuielilor, eliminarea arieratelor sectorului public, reformarea tarifelor la utilitățile publice și monitorizarea mai exigentă a activității întreprinderilor de stat.

În afară de aceasta, se așteaptă ca Programul să catalizeze suport semnificativ din partea donatorilor externi.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?