Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Un inspector fiscal a protejat neachitarea impozitelor

8 noi. 2016,, 13:30   Societate
3844 0
Налоговый инспектор «крышевал» неуплату налогов
Foto: bani.md

O grupare criminală din 15 persoane şi un angajat al Inspectoratului Fiscal de Stat (IFPS) sînt suspectaţi de spălarea banilor şi evaziune fiscală.


Ancheta a stabilit că majoritatea suspecţilor practicau activitate de antreprenoriat cu încălcarea legislaţiei fiscale. Angajatul IFPS le presta servicii cu plată pentru „acoperirea” contravenţiilor, comunică NOI.md.

În dosarul de spălare a banilor în proporţii deosebit de mari şi evaziune fiscală figurează opt persoane fizice şi şapte juridice, precum şi un angajat al Inspectoratului Fiscal. După cum a comunicat astăzi, 8 noiembrie, procurorul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) Nadejda Busuioc, angajatul IFPS a fost demis din funcţie şi i-a fost iniţiată urmărirea penală. Acestuia i se incriminează depăşirea atribuţiilor de serviciu, spălarea de bani în proporţii deosebit de mari şi complicitate la o grupare criminală. Potrivit spuselor procurorului, suspectul este pasibil, ca minimum, de şapte ani privaţiune de libertate cu aplicarea amenzilor, prevăzute de cîteva articole ale Codului penal.

Ceilalţi suspecţi s-au aflat sub supravegherea organelor de drept din februarie curent. Angajații Inspectoratului General de Poliţie (IGP) au efectuat în casele şi oficiile lor peste 50 de percheziţii, în cadrul cărora au fost descoperite acte fiscale falsificate. Potrivit ofiţerului Inspectoratului Național de Investigaţii al IGP Vitalie Procopii, în fruntea grupării criminale se aflau doi bărbaţi cu viză de reşedinţă la Chişinău. Cu complicitatea angajatului IFPS, ei au prestat servicii de evaziune fiscală pentru peste 150 de companii, prin care au cauzat bugetului prejudicii în valoare de peste 9 milioane de lei.

Cea mai mare parte a membrilor grupării au fost reţinuţi şi plasaţi în penitenciar ori în arest la domiciliu. Trei contravenienţi au fost daţi în căutare internațională, pe numele lor au fost eliberate mandate de arest.

Precizăm că pentru persoanele fizice evaziunea fiscală se pedepseşte cu amendă în mărime de pînă la 2 mii de unităţi convenţionale sau privaţiune de libertate pe un termen de pînă la trei ani cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcţii sau de a practica un anumit gen de activitate. Persoana juridică este sancţionată cu amendă în mărime de pînă la 5 mii u.c. cu privarea de dreptul de a practica activitate de antreprenoriat. Acţiunile de spălare a banilor comise de două şi mai multe persoane se sancţionează cu amendă în mărime de pînă la 5 mii u.c. sau privaţiune de libertate pe un termen de pînă la şapte ani. Persoanele juridice sînt amendate cu suma de pînă la 13 mii u.c. cu privarea de dreptul de a practica un anumit gen de activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?