Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

De astăzi valoarea unității convenționale la amenzi constituie 50 de lei

7 noi. 2016,, 11:20   Societate
3818 0
С сегодняшнего дня размер условной единицы для расчета штрафов вырос с 20 до 50 леев
Foto: livejournal.com

În Republica Moldova astăzi au intrat în vigoare amendamentele la legislația în vigoare care prevăd majorarea valorii unității convenționale la achitarea amenzilor de la 20 pînă la 50 de lei, informeazaă NOI.md.


Totodată, modificările și completările la Codul penal, Codul de procedură penală, Codul de procedură civilă, adoptate de Parlament, promulgate de președințele țării și publicate anterior în „Monitorul Oficial”, prevăd majorarea amenzilor pe aproape 250 de articole.

Autorii proiectului de lege de la Ministerul Justiției au motivat majorarea valorii unității convenționale la achitarea amenzilor prin necesitatea indexării acesteia în conformitate cu rata inflației. Mărimea unității convenționale a fost stabilită la nivelul de 20 de lei în anul 2002 și de atunci nu a fost modificată.

Se subliniază că amenzile mici pentru infracțiunile grave nu contribuie la combaterea acestora. În prezent, Codului penal prevedea în majoritatea cazurilor aplicarea unor amenzi în cuantum disproporționat în raport cu gravitatea infracțiunii săvîrșite.

Conform amendamentelor, pentru persoanele fizice mărimea amenzii va fi stabilită în funcție de gravitatea infracțiunii și starea materială a persoanei vinovate de la 500 pînă la 3000 de unități convenționale (în prezent – 150-100 u.c.), iar pentru infracțiuni din interes material – pînă la 20 mii u.c. (în loc de 10 mii u.c.).

Pentru persoanele juridice mărimea amenzii va fi stabilită în funcție de gravitatea și caracterul infracțiunii, valoarea prejudiciului adus și starea financiar-economică a persoanei juridice de la 1500 pînă la 60 000 u.c. (în prezent – 500-20 000 u.c.).

De asemenea, a fost modificat mecanismul de calcul a proporțiilor mari și deosebit de mari la aprecierea gradului prejudiciabil al infracțiunilor. Astfel, se califică drept proporții mari a cuantumului echivalent cu 20 salarii medii lunare pe economie prognozate de Guvern pentru anul în care s-a săvîrșit infracțiunea, iar pentru proporțiile deosebit de mari – 40 salarii medii lunare pe economie prognozate de Guvern pentru anul în care s-a săvîrșit infracțiunea.

În afară de aceasta, a fost micșorat nivelul admis de alcool în organismul șoferilor, au fost majorate amenzile pentru condusul automobilelor în stare de ebrietate, pentru traficul de persoane, pentru amenințarea cu moartea, pricinuirea unor vătămări corporale grave sau alte daune grave sănătății, pentru încălcarea drepturilor de autor și conexe, etc.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?