Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Clădirea restaurată a Muzeului de Arte a fost inaugurată (FOTO, VIDEO)

5 noi. 2016,, 10:30   Societate
4186 1

Foto: realitatea.md

Clădirea Muzeului Național de Arte din Moldova a fost inaugurată oficial ieri seară.


La eveniment au participat mai mulți oficiali din Republica Moldova și din România, printre care premierul Pavel Filip, ministra Culturii Monica Babuc, Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, directorul general al Muzeului de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea ș.a.

„Chișinăul istoric, pe care noi îl iubim necondiționat, acre cîteva edificii deosebite, care au fost create cu efort conjugat între celebrii Carol Schmidt și Alexandru Bernardazzi, și iată că astăzi, unul dintre aceste edificii a fost renovat. În calitatea mea de prim-ministru voi depune tot efortul pentru a renova și celelalte edificii din acest complex”, a declarat Pavel Filip în cadrul ceremoniei.

Ministra Culturii, Monica Babuc și-a exprimat admirația pentru lucrările care au fost făcute: „Văd aevea un vis împlinit. Un vis care-mi aparține nu doar mie, ci unei multitudini de oameni”, a spus ministra, care le-a mulțumit autorităților române pentru suportul considerabil acordat la reconstrucția Muzeului, dar și a altor obiective culturale din Republica Moldova.

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță a declarat că Muzeu de Arte reprezintă, de acum încolo, o carte de vizită a orașului Chișinău: „Ne dorim ca orașul Chișinău să fie un oraș european, ne dorim ca parcursul european, nu doar al Chișinăului, dar și a Republicii Moldova, să continue și ne dorim ca, prin astfel de gesturi, să aducem normalitate și stabilitate și să ne gîndim că, de fapt, cultura este cea care ne unește, în cultură vorbim cu toții aceeași limbă, în cultură gândim și simțim la fel”, a menționat diplomatul.

Directorul Muzeului Național de Arte, Tudor Zbârnea, vădit emoționat, a ținut să mulțumească tuturor celor care s-au implicat la restaurarea clădirii și a spus că fără suportul Guvernului României, lucrările urmau a fi finalizate probabil abia către anul 2023.

Lucrările de restaurare a sediului central "Dadiani" al Muzeului Național de Artă al Moldovei, care este un edificiu cu valoare de patrimoniu, monument de arhitectură și istorie construit între anii 1899-1901, au durat circa 13 ani, iar finisarea lucrărilor a fost posibilă datorită grantului de 1 milion de euro acordat de către Guvernul României în baza Memorandumului semnat între Ministerul Afacerilor Externe al României și Ministerul Culturii al Republicii Moldova, acum trei ani.

În prezent, cu sprijinul Guvernului României este restaurată Sala cu Orgă din Chișinău și este construit sediul teatrului ”Bogdan Petriceicu Hașdeu” din orașul Cahul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?