Turul doi: Igor Dodon sau Maia Sandu?

Turul doi: Igor Dodon sau Maia Sandu?
Второй тур: Игорь Додон или Майя Санду?
Foto: vocea.biz
Xenia Florea

Candidatului la Preşedinţie din partea Partidului Socialiştilor Igor Dodon i-au lipsit doar cîteva procente pentru a deveni preşedintele ţării. În prezent, PSRM dă vina pe „spoilerii lui Ciubaşenco” (candidatul „Partidului Nostru”), care cu cele 6,03% nu i-a oferit şansa lui Dodon să cîştige în turul întîi.


Politologul Vitalii Andrievski, de asemenea, consideră că turul doi al alegerilor prezidenţiale este meritul lui Dmitrii Ciubaşenco, care nu şi-a retras candidatura în folosul lui Igor Dodon, precum a făcut-o Marian Lupu în favoarea Maiei Sandu.

„Din ce motive el a procedat aşa este o întrebare destul de interesantă, a declarat Vitalii Andrievskii pentru noi.md. Eu nu vorbesc despre antipatia personală a lui Ciubaşenco şi Liderului „Partidului Nostru” Renato Usatîi” faţă de Igor Dodon. Aici, după toate, se ascund cauze mai profunde. Nu putem exclude că una dintre ele ar putea fi dorinţa lui Usatîi de a fi scos din urmărire internaţională cu ajutorul Occidentului – deoarece el nu l-a lăsat pe Dodon să cîştige. Priviţi condiţiile înaintate de Ciubaşenco lui Dodon în schimbul susţinerii sale în turul doi  - să-l scoată pe Usatîi din urmărire internaţională. Dar asta nu se referă la competenţele preşedintelui. Dacă noi vorbim despre statul democrat şi de drept, nu trebuie să cerem de la şeful statului ceea ce nu intră în competenţele lui”.

Politologul Zurab Todua, dimpotrivă, consideră că aceste rezultate ale primului tur au fost predestinate, şi Ciubaşenco nu are nicio atribuţie. „În orice caz, rezultatul final al „alegerilor” în turul întîi ar fi fost anume acesta – 48,5% la 36%. Pentru că, în primul rînd, jucătorii profesionişti nu pot fi învinşi nici în cărţi, nici în alte jocuri. În a doilea rînd, întregul scenariu din start nu presupunea „un joc onest” (începînd cu 4 martie)”, a scris el pe reţelele de socializare.

Iar analistul politic Victor Ciobanu a declarat pentru noi.md că Igor Dodon pur şi simplu nu avea resurse pentru victorie în primul tur: acest lucru era evident, reieşind din rezultatele sondajelor sociologice.
 
Turul doi: matematica şi conspirologia

Turul doi al alegerilor prezidenţiale, în care se vor duela liderul socialiştilor Igor Dodon (48,2%) şi candidatul PAS Maia Sandu (38,4%), va avea loc peste două săptămîni – 13 noiembrie. În reţelele de socializare circulă glume că „numerologia” parlamentară s-au străduit special fixînd data alegerilor: primul tur a coincis cu Halloween-ul, iar al doilea va avea loc pe data de 13.

Experiența electorală anterioară în Moldova arată că candidați care învinf în primul tur, de regulă, cedează pozițiile în turul doi. Așa a fost la alegerile prezidențiale în 1996, cînd Petru Lucinschi care era pe locul doi (27,66% în turul întîi), în final l-a învins pe Mircea Snegur (38,75% în primul tur), cu scorul de 54,02% la 45,98%.

Un tablou similar era și la alegerile primarului general de Chișinău. În cadrul alegerilor locale din 2011, de exemplu, Igor Dodon, care era primul, în turul doi a cedat în fața lui Dorin Chirtoacă  cu o diferență de doar 1%.

Victor Ciobanu consideră că, din punct de vedere matematic, fără conspirologie și alte teorii ale conspirației, șansele lui Igor Dodon de a învinge în turul doi ale alegerile prezidențiale sînt mai mare decît cele ale Maiei Sandu. Totuși, 10% este o diferență destul de mare.

„Dodon are un electorat stabil, iar cu plecarea lui Ciubașenco, șansele lui cresc, deoarece o parte dintre alegătorii „Partidului Nostru” și-ar putea da voturile pentru candidatul PSRM. Totodată, Dodon are o resursă administrativă și media mai mare. Maiei Sandu îi va fi însă mai greu să colecteze voturile. Dar să nu excludem surprizele”, a declarat expertul.

Vitalii Andrievskii apreciază șansele candidaților de 60/40 în favoarea lui Igor Dodon: „Pentru Dodon este important acum să mențină electoratul care a votat pentru el. nu este exclus că pentru liderul PSRM vor vota și undeva 60% dintre cei care în primul tur au votat pentru Ciubașenco. Iar Maia Sandu va trebui să săvîrșească o „faptă eroică” – ea va trebui să mobilizeze electoratul astfel, încît să acumuleze nu mai puțin de 10%. Însă Sandu nu are nici resurse de mobilizare, nici temă pentru mobilizare. Dacă Dodon și-ar fi menținut mesajele dure de la începutul campaniei – de exemplu, denunțarea Acordului de asociere cu UE, acest fapt ar fi putut „ridica” electoratul de dreapta. Însă în „Obligațiile”, pe care Dodon le-a propus spre semnare tuturor candidaților la președinție, nu există un asemenea punct. Acolo figurează lupta pentru statalitate, neutralitate, valorile creștine, rezistența împotriva unionismului și apropierii de NATO. Adică nimic explozibil”.

Așa că în ajunul turului doi, care va avea loc pe 13 noiembrie, în fața candidaților Igor Dodon și Maia Sandu stau două sarcini diferite. În fața liderului PSRM – să nu admită mobilizarea electoratului și să mențină actualul nivel jos al prezenței la vot. Anume acest fapt îi va garanta, în final, victoria.

Candidatul PAS, dimpotrivă, trebuie să extindă terenul electoral, în primul rînd, din contul tineretului, care a manifestat pasivitatea în turul întîi. Sau, ca o variantă, să ajungă la o colaborare cu conducerea reală a Partidului Democrat.

„Dacă PDM o va ajuta, Sandu va reuși să mobilizeze electoratul și chiar să răstoarne situația în favoarea ei. Însă o asemenea înțelegere i-ar putea conveni și lui Dodon, deoarece va pune capăt discuțiilor – cine dintre favoriții actualei curse electorale este omul lui Plahotniuc?”, susține Vitalii Andrievskii.

Sau Maia, sau Maidanul?

Și Maia Sandu, și Igor Dodon sînt politicieni de opoziție. În programele electorale ale lor este menționată lupta cu regimul oligarhic, corupția, investigarea internațională a „dosarului furtului miliardului” și pedepsirea celor vinovați. Însă mesajul geopolitic al lor este diferit.

Însă experții nu exclud că anume acest fapt va deveni principalul obiect de manipulări în turul doi. În ultimele zile deja este vehiculată activ ideea că dacă va cîștiga Dodon, atunci ne așteaptă „maidanul”.

„Este o sperietoare tradițională, utilizată cu regularitate împotriva electoratului de stînga. Acesta funcționează, parțial, deoarece electoratul de stînga este destul de speriat – el se teme de scenariul ucrainean, de epurări etnice, amenințări cu demiterea. Unii dintre cunoscuții mei au recunoscut că în primul tur pe 30 octombrie au votat pentru Maia Sandu pentru că se tem că în cazul victoriei lui Dodon, cei de dreapta vor organiza dezordini. Iată unde au ajuns la noi tehnologiile electorale și la ce a condus politica de isterizare a populației”, a declarat pentru Noi.md Bogdan Țîrdea.

În opinia lui, puterea deja și-a făcut alegerea: „Faptul că practic în toate satele, unde primari sînt reprezentanții PDM, în primul tur a cîștigat Sandu, vorbește despre ceva. de aceea în turul doi vor fi utilizate activ tehnologiile de intimidare pentru asigurarea victoriei lui Maia Sandu. Electoratul de dreapta va fi speriat cu tancurile rusești și Siberia, iar cel de stînga – cu maidanul. Din păcate, oamenii s-au dezvățat să gîndească rațional și să analizeze”.

Victor Ciobanu nu crede în „scenariul maidanului”:„ În primul rînd, maidanele, de regulă, sînt organizate de opoziție pentru a răsturna puterea. Și va fi nonsens, dacă „pentru salvarea cursului european” la protest vor ieși partidele de guvernămînt pentru a scăpa de președintele „pro-rus”, ales de popor. Despre ce democrație putem vorbi în acest caz?

În al doilea rînd, cinstit, eu nu cred că în cazul victoriei lui Dodon, el deja de luni va începe să ne integreze în Uniunea Eurasiatică, pentru că ritorica electorală e una, iar politica reală – cu totul altceva. Este la fel dacă alegerile prezidențiale ar fi fost cîștigate de Mihai Ghimpu, care le-a promis alegătorilor să înfăptuiască unirea cu România: promisiunile sînt promisiuni, dar un mecanism real pentru realizarea lor pur și simplu nu-i”.
 
Vitalii Andrievskii la fel nu crede că acum este anume cazul – sau Maia, sau maidanul. „Da, victoria lui Igor Dodon ar putea provoca un anumit val de nemulțumire din partea forțelor de dreapta, dar eu nu văd perspective pentru evoluția lui, cu atît mai mult cu cît Dodon, în ultimul timp, a scos din mesajul lui electoral asemenea mesaje dure ca denunțarea Acordului de Asociere cu UE sau federalizarea țării. El pune accentul mai mult pe păstrarea statalității, statutul neutru al țării și rezistența în fața unionismului”, spune Andrievsckii.
 
Trebuie să cîștige Departamentul de Stat?

Analiștii politici spun că elita politică moldovenească și curatorii occidentali acum sînt orientați în primul rînd spre alegerile parlamentare, de aceea, actualele alegeri directe ale președintelui, într-o măsură oarecare pot fi calificate ca o trecere în revistă a forțelor, testarea actorilor politici și a scenariilor pe termen mediu.

Victoria lui Igor Dodon în alegerile prezidențiale ar putea provoca creșterea aspirațiilor de stînga și pro-rusești în societatea moldovenească și să contribuie la creșterea ratingurilor forțelor de „stînga”, fapt ce ar putea să nu convină partenerilor occidentali. În schimb Maia Sandu la funcția de președinte, cu întreaga ei carieră, se înscrie perfect în schema de creștere a elitelor naționale, utilizată de americani pentru răspîndirea și consolidarea influenței lor.

Imediat după turul întîi al alegerilor prezidențiale, la un pot de televiziune, politicianul, jurnalistul și moderatorul Iurie Roșca a declarat că elitele influente din statele vecine – România și Ucraina, se află sub controlul total al Statelor Unite, de aceea e puțin probabil să așteptăm că Washingtonul va lăsa Republica Moldova să scape de sub control.

Acest fapt este confirmat și de evenimentele recente: ambasadorul SUA în Moldova James Pettit, se pare că ține strîns mîna pe „pulsul politic moldovenesc” și controlează întregul proces electoral. Cu aceasta este legată și retragerea din cursa electorală a candidatului PDM Marian Lupu în favoarea Maiei Sandu pe ultima sută de metri, și întîlnirea secretă a lui Sandu și Plahotniuc cu ambasadorul american în noaptea înaintea primului tur de alegeri. Iar pe 30 octombrie, James Pettit a vizitat personal cîteva secții de votare din Chișinău, pentru a controla cum decurg alegerile.

Unii comentatori politici sînt convinși că americanii nu vor admite victoria lui Igor Dodon și vor face tot posibilul pentru ca noul președinte al RM să devină Maia Sandu. Iar pentru conducerea PDM, în opinia lor, nu e chiar atît de important, cine dintre candidații opoziției vor cîștiga în final. Dacă va învinge Maia Sandu, își va atribui victoria „președintelui pro-european” la activ și va folosi acest lucru în negocierile cu partenerii occidentali pentru obținerea anumitor dividende, punînd accent pe faptul că de dragul păstrării cursului european și neadmiterii victoriei candidatului „pro-rusesc”, PDM a jertfit cu propriul candidat la funcția de președinte. Dacă va învinge Igor Dodon, Partidul Democrat, în dialogul cu Washingtonul și Bruxelles-ul, cel mai probabil, va începe dezvoltarea subiectelor „pericolului rusesc” și „expansiunii influenței Kremlinului”; pentru a obține undă verde pentru manevrele politice ulterioare, inclusiv realizarea planului pe termen mediu de menținere a puterii. Politologul Victor Ciobanu a calificat acest fapt drept „raționalizarea rezultatului obținut”.
 

Ați găsit eroarea în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Comentarii Adăugați un comentariu41 comentari

хочу нормальной жизни 31 oct. 2016,, 17:44

Время нас рассудит, но так жить дальше нельзя, ибо низы не могут терпеть этот беспредел.

санду 31 oct. 2016,, 18:15

МАЮКА МНОГО БЕД НАТВОРИЛА С ЯСЛЯМИ И ШКОЛАМИ.У МЕНЯ ДЕВОЧКА СОСЕДКА НЕ СДАЛА БАК И ХОТЕЛА ПОКОНЧИТЬ ЖИЗНЬ.А ЕСЛИ ОНА СТАНЕТ ПРЕЗИКОМ ТО ТОГДА ЧТО ОНА НАДЕЛАЕТ НИ КТО НЕ ЗНАЕТ.ДУМАИ НАРОД.

Ion Curmei, Ciuciulea Glodeni !!! 31 oct. 2016,, 18:15

Dondon - nu va fi presedinte niciodata

федя 31 oct. 2016,, 18:17

Что-то эта проамериканская кукла не упоминает о закрытых ею школах,она же с ног до головы от этой власти. Она себя назвала сильной и независимой,ничего подобного.Удачи Додону.

Ирина 31 oct. 2016,, 18:32

Молдоване,думайте ХОРОШО,заполняя бюллетень на выборах.Нам нужно жить и растить детей в НАШЕЙ стране и не надеяться на то, что"запад нам поможет". Обдерут как липку и оставят с голым задом,ведь кредиты нужно отдавать!Давайте приложим все усилия для того,чтобы Молдова действительно развивалась,чтобы не закрывались школы,чтобы в стране были рабочие места,чтобы не было на улицах стариков,просящих милостыню.Будьте мудрее и думайте о будущем.Ну кому нужны голодранцы?! Там хорошо,где нас нет!

Mircea 31 oct. 2016,, 18:33

То что 6% голосов людей ориентированных на Кремль - голоса Д.Чубашенко были не отданы Кремлевской креатуре - И.Додону,очень симптоматично. Это говорит о том что многие понимают что реализация вступления РМ в Таежный союз без того что бь там была Украина это чистейший бред. А после заяв И.Додона о том что о Крым принадлежит России и соответствующей реакции Украины вступление вообще становится пустым звуком.
То есть понимающие люди постепенно осознают всю демагоитческую брехню впариваемую им И.Додоном.Поэтому из этих 6% даже 2% не придут отдать голоса за И.Додон.Да,лни могут вообще не прийти,но если они были принципиальными,а они ими были,то придут обязательно. Остается М.Санду открыто попросить народ выйти на выборы,попросить молодежь,которая де факто ей отказала. Остальные национал кадры голосовавшие за других ( Гимпу,Лянкэ,Гуцу...) и так проголосуют за М.Санду.
Так что у И.Додон победа пока Пиррова.

афгустин 31 oct. 2016,, 18:42

объясняй не обьясняй титулы в сказки верят, ну что ж это их право так было всегда, так было когда за филата голосовали, только пеледеме, так будет и c майкой но пока все в экстазе или трансе

санд-е 31 oct. 2016,, 20:18

А зачем так на ребенка давили? Не сдала с 1-го раза пошла бы 2-й раз сдавать. Было бы желание.
Вы уж определитесь, вы хотите врачей двоечников??
Врятли Додон тут своих детей будет обучать, а нас за колючую проволоку посадят и те кто хотел домой, уже не вернутся(
А кто там реально выигрывает, не понятно
http://jurnaltv.md/ro/news/2016/10/30/intimida-i-chiar-in-ziua-alegerilor-10253738/#

Штефан Феге 31 oct. 2016,, 21:07

Фегя, о закрытии детсадов, школ,( скоро закроются университеты, академии ) спроси Додона -Воронина, ибо они создали невыносимые условия проживания людей в Молдове. Ответ прост:Люди семьями уехали. Детей нет, внуки уже за границей рождаются - школы вынужденно сокращаются. Скоро магазины закроются, и все начинается в сёлах, районах... Санду - честный, порядочный президент !

SVAHA 31 oct. 2016,, 23:04

Посмотрите на Маййю. Она убила образование, промолчала , когда крали миллиард, сидела тихонечко ни в чём не участвовала, и вдруг, выскочила, как чёрт из табакерки и сразу в лидеры. Вы её хоть знаете?? Кто за ней стоит?? Что готовят нам её покравители?? ДОРОГИЕ МОЛДОВАНЕ ХОРОШО ДУМАЙТЕ ПРЕЖДЕ ЧЕМ ОТДАТЬ СВОЙ ГОЛОС. ЧТОБЫ ПОТОМ НЕБЫЛО МУЧИТЕЛЬНО ОБИДНО ЗА СВОЙ НЕОБДУМАННЫЙ КРЕСТИК В БЮЛЛЕТЕНИ. ИГРУШКИ КОНЧИЛИСЬ, НА КОНУ ВАША ЖИЗНЬ.

captcha

Întrebarea zilei Toate

load

PRIVESC EU

privesceu