X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Ce spun alegătorii la ieșirea din secțiile de vot (VIDEO )

30 oct. 2016,, 14:15   Societate
6949 1
Что говорят избиратели на выходе с участков? (ВИДЕО)
Foto: noi.md

Cetățenii participă activ la alegerile prezidențiale de astăzi, fapt de care s-a convins și echipa de filmare a portalului NOI.md.


Alegerile directe ale șefului statului, după o pauză de 20 de ani, au stîrnit un interes major în rîndul cetățenilor. Astfel, alegătorii intervievați de NOI.md au declarat că speră la schimbări pozitive după alegeri. „Este simbolic că după o pauză îndelungată noi ne putem alege președintele. Datoria fiecăruia dintre noi este să voteze la aceste alegeri. Eu am votat pentru viitorul țării care ne-a fost furat. Candidatul pentru care am votat trebuie să ne întoarcă acest viitor”, a declarat o femeie la ieșirea din secția de votare din incinta unei secții medicale teritoriale din sectorul Centru.

Un alt alegător intervievat de NOI.md a menționat că a votat pentru viitorul familiei sale. „Candidatul pentru care am votat cred că este capabil să schimbe ceva în țară, să realizeze reforme. Am venit la votare cu familia și toate rudele mele la fel au participat la alegeri. Prioritatea mea este viitorul familiei mele, care este o celulă importantă a societății. Sper că familia mea nu va regreta că a votat anume acest candidat. Vom trăi și vom vedea”, a menționat respondentul.

„Dorim să schimbăm ceea ce se produce în țară, să terminăm cu acest haos. Dorim să privim cu speranță la ziua de mîine. Nu am urmărit foarte atent campania electorală, însă candidatul pentru care votez l-am urmărit. Sînt oare sigură de el? Nu știu, în ziua de astăzi nimeni nu este sigur de nimic. Iată așa politicieni imprevizibili avem”, a relatat o alegătoare.

Indiferent de preferințele electorale, mulți respondenți au declarat că alegerile trebuie să se desfășoare corect. „Totul trebuie să fie transparent și corect. Trebuie să învingă cel care se bucură de o mai mare susținere din partea populației și care își onorează promisiunile. Nu cred că se vor înregistra abateri serioase care ar putea influența rezultatul alegerilor”, a spus o tînără.

Potrivit CEC, la ora 13.00 rata de participare la alegeri a depășit 28% (circa 800 mii de alegători), fiind cu 4% mai mare decît rata înregistrată la aceeași oră la alegerile parlamentare din anul 2014.

De menționat că pentru alegerea președintelui țării în primul tur este nevoie ca unul dintre candidați să obțină 50%+1 din voturi. Rezultatele primului tur vor fi validate doar în cazul în care rata de participare nu va fi mai mică de o treime din alegători. În caz de necesitate, turul doi al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 13 noiembrie, cînd se vor confrunta doi candidați care au acumulat cele mai multe voturi în primul tur.

La postul de președinte al țării candidează 9 concurenți – 6 reprezentanți ai formațiunilor politice și 3 candidați independenți. Potrivit sondajelor, favoriții cursei sînt președintele PSRM, Igor Dodon, și liderul PAS, Maia Sandu.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?