Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Spania: Fostul lider al socialiștilor, Pedro Sanchez, demisionează

29 oct. 2016,, 20:00   Externe
2760 1
Бывший генсек испанских социалистов отказывается от депутатского мандата
Foto: lenta.ru

Fostul lider al Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE), Pedro Sanchez, a anunțat sîmbătă că demisionează din parlament pentru a nu fi nevoit să lase să treacă guvernul conservatorului Mariano Rajoy, dînd însă de înțeles că ar putea să încerce să revină la conducerea formațiunii, transmite AFP.


"Voi lua cuvîntul pentru a-mi anunța demisia din calitatea de deputat. Mă aflu în dezacord profund cu ideea de a face posibil un guvern Mariano Rajoy", a declarat Pedro Sanchez într-o scurtă alocuțiune, cu cîteva ore înaintea dezbaterii parlamentare programate de la 18.30 (16.30 GMT).

Cu acest prilej, Mariano Rajoy, la putere din 2011, urmează să ceară votul de încredere al Congresului și să îl obțină, grație abținerii de la vot a unei mari părți a deputaților socialiști.

Duminică 23 octombrie, conducerea interimară a PSOE a decis că această neutralitate este preferabilă, spre a se pune capăt paraliziei cu care se confruntă Spania, rămasă fără un nou guvern de peste 10 luni, în pofida a două runde de alegeri anticipate.

Comitetul federal al PSOE, care stabilește linia partidului între congrese, s-a reunit după săptămîni de lupte interne provocate de eșecuri electorale succesive și de amenințarea crescîndă venită de la partidul anti-austeritate Podemos.

Dezacordurile în privința strategiei de urmat au condus la demisia forțată a secretarului general al PSOE, Pedro Sanchez. Acesta refuza categoric să îl lase pe conservatorul Mariano Rajoy să rămînă la putere, imputându-i un mandat marcat de scandaluri de corupție și de creșterea inegalităților.

Partidul Popular (PP) al lui Mariano Rajoy a câștigat ultimele două scrutinuri, dar fără o majoritate absolută și fără aliați. Pentru a forma un guvern minoritar, are nevoie ca deputații socialiști să îi acorde încrederea ori cel puțin să se abțină.

În intervenția sa, Sanchez a mai precizat că, părăsind Congresul, vrea să rămână fidel ideilor sale, fără a încălca disciplina impusă de conducerea PSOE, care le-a cerut deputaților socialiști să se abțină de la vot. În pofida acestui consemn, în jur de 10 parlamentari socialiști intenționează să voteze împotriva unui guvern Rajoy.

"Rămîn în slujba activismului", a mai afirmat Pedro Sanchez, cerând ca, încă de luni, conducerea interimară să convoace un nou congres al PSOE, și lăsând să se înțeleagă că ar putea candida pentru un nou mandat.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?