Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

CETA: Nimic nu este simplu în Belgia

29 oct. 2016,, 19:00   Externe
2933 1
Бельгия подписала торговое соглашение ЕС с Канадой
Foto: agerpres.ro

Nimic nu este simplu în Belgia, dar puține lucruri sînt imposibile", a comentat sâmbătă, pe Twitter, ministrul belgian al afacerilor externe, Didier Reynders, care a semnat în numele țării sale acordul de liber-schimb între Uniunea Europeană și Canada (CETA) după săptămâni de disensiuni interne belgiene, transmite AFP.


Semnarea documentului s-a desfășurat la Palatul Egmont, sediul Ministerului de Externe de la Bruxelles, în prezența, printre alții, a comisarului european pentru comerț, Cecilia Malmstrom, care a negociat acordul în numele celor 28.

CETA urmează să fie semnat duminică la Bruxelles între UE și Canada, în prezența prim-ministrului de la Ottawa, Justin Trudeau.

După ratificarea de către Parlamentul European, în lunile viitoare, acordul va intra în aplicare parțială și provizorie, cât timp se va afla în procedură de aprobare de fiecare din legislativele naționale ale statelor membre.

Belgia a întâmpinat mari dificultăți în găsirea unei poziții interne comune asupra tratatului, ceea ce a întârziat semnarea acestuia, programată inițial pentru joi, 27 octombrie.

După negocieri intense, belgienii s-au pus în cele din urmă de acord asupra unui document comun referitor la CETA.

Potrivit textului, Begia va cere Curții de Justiție a UE un aviz asupra conformității mecanismului de arbitraj (ICS) ce va fi instituit prin CETA pentru situațiile de conflict între un investitor și un stat, dar care nu va intra în vigoare decât după ratificarea tratatului de toate parlamentele naționale ale blocului comunitar.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?