Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3988

Problemele de alimentație ale moldovenilor, prin prisma savantului rus (VIDEO)

27 oct. 2016,, 18:15   Societate
4118 0
Проблемы питания молдаван – глазами российского учёного (ВИДЕО)
Foto: noi.md

Fermierii moldoveni și autoritățile nu acordă atenție problemei fertilizării solurilor cu toate îngrășămintele minerale.


Din acest motiv, pe mesele consumatorilor ajung produse a căror valoare nutrițională este minimă, care nu aduc nici un beneficiu populației. Despre aceasta a povestit, în cadrul prelegerii deschise de la Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice a Moldovei, astăzi, 27 octombrie, celebrul selecționist din Rusia, specialist în domeniul agrosilviculturii, permaculturii și alimentației sănătoase Gusman Minlebaev, transmite NOI.md.

Omul de știință a subliniat necesitatea fertilizării solurilor cu toate minerale care ar îmbunătăți calitatea produselor obținute din culturile de plante. "Din păcate, în ultimii ani, mă confrunt cu problema că fermierii din țările CSI nu acordă suficientă atenție aprovizionării pieței cu produse agricole de înaltă calitate. Ei nu sînt de vină, ei nu au fost instruiți ca să atingă nivelul necesar. În plus, în domeniul producției agrare a intrat cel de afaceri, agricultorii aflîndu-se în goană după cantitate, nu după calitate", a menționat Minlebaev.

"Fermierii moldoveni, ca și în alte țări din CSI consideră că odată ce fertilizarea solului cu substanțe minerale nu le-a mărit recolta, înseamnă că ei pot pierde profitul. Dar această abordare este, fundamental, greșită. Observ, cum cu timpul,produsele vegetale, în care concentrația diferitor elemente minerale este tot mai mare devine populară în rîndul populației. Acest lucru semnifică că în cazul în care fermierii vor investi în acest lucru, ei vor avea doar de cîștigat. Ar trebui ca și Guvernul să-i sprijine, așa cum se întîmplă în multe țări occidentale: asigurarea populației cu produse ecologic pure este reglementată de către stat, iar în acest sens, avem ce învăța de la ei", consideră amelioratorul rus.

El a dat un exemplu istoric, atunci cînd prin acțiunile prompte ale Guvernului în sprijinul agriculturii a fost posibilă rezolvarea problemei valorii nutritive scăzute a culturilor vegetale. "Congresul SUA în anul 1936 a declarat că majoritatea pămînturilor în SUAsînt arate și microelementele importante din ele lipsesc. De atunci microelementele, precum: seleniul, bromul, zincul și altele, au început să fie introduse în sol. O dezvoltare impresionantăa avut agrochimia americană, care rămîne a fi lider mondial pînă în ziua de azi. În Uniunea Sovietică de această direcție era responsabil laboratorul din Dnepropetrovsk, dar odată cu prăbușirea URSS toate acestea au fost cu bine înmormîntate", a rezumat Minlebaev.

De subliniat faptul că în cadrul vizitei sale, pe 28, 29 și 30 octombrie, GusmanMinlebaev va organiza mai multe ateliere de lucru și seminarii, la care în regim de discuții pe viu urmează să fie abordatenumeroase probleme, soluția cărora este importantă pentru a practica o agricultură mai eficientă într-un climat care se schimbă rapid. Toate seminarele vor avea loc în incinta Colegiuluide Ecologie de pe str. Burebista, 70.

Asociația Obștească «LuRenOm» și Fondul Dezvoltării Ecologice «EcoDava» sînt organizatorii vizitei lui Gusman Minlebaev în Moldova. Parteneri: SA "DAAC-Hermes» și Colegiul de Ecologie din Chișinău. Suportul media a fost asigurat de portalurile NOI.md și ecology.md.

Gusman Minlebaev - cercetător rus, practic în domeniul silviculturii și permaculturii. În cercurile științifice este, de asemenea, numit "primul fermier silvicultor al Rusiei". Cu propriile mîini a plantat mai mult de 2.000 de hectare de copaci și culturi, care fac parte din categoria plantelor medicinale, incluse în Cartea Roșie. Seminarele lui Minlebaev sînt construite integral în baza experienței practice a autorului și includ o mulțime de metode și abordări verificate, care pot fi practicate cu ușurință de toți silvicultorii și proprietariide terenuri de pămînt nu foarte mari. Unele dintre metodele sale, el le folosește pe parcursul seminarelor.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?