X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Premierul italian amenință că va bloca bugetul UE

26 oct. 2016,, 12:10   Externe
3068 1

Италия пригрозила заблокировать бюджет Евросоюза
Foto: adevarul.ro

Premierul italian, Matteo Renzi, a amenințat marți că va bloca prin veto bugetul Uniunii Europene din cauza numărului foarte mare al migranților care debarcă în Italia, țară care se simte abandonată de unii dintre partenerii ei europeni, în special de țările ce refuză cotele obligatorii de refugiați, transmite AFP.

'Noi dăm 20 de miliarde (de euro) Europei, care ne restituie 12, iar dacă Ungaria, Republica Cehă și Slovacia ne fac morală în legătură cu imigranții, atunci permiteți Italiei să spună că mecanismul nu mai funcționează', a spus Renzi în timpul unei emisiuni la televiziunea RAI UNO.

Întrebat dacă ia în calcul posibilitatea ca Italia să blocheze prin veto bugetul Uniunii Europene, el a răspuns: 'da, categoric', fără să intre însă în detalii.

Renzi și-a continuat apoi atacul la adresa țărilor ce refuză să primească migranți conform cotelor obligatorii impuse anul trecut. 'Dacă ridici ziduri împotriva imigranților, poți să uiți de banii italieni. Dacă imigranții nu trec, nici banii nu vor mai trece', a spus el.

Dar nu este prima dată când șeful guvernului de la Roma exprimă astfel de poziții față de statele est-europene care nu acceptă cotele obligatorii de refugiați. Cu două săptămîni în urmă, el a susținut în fața parlamentului italian că acestor state ar trebui să li se restrângă accesul la fondurile europene, criticînd totodată răspunsul dat pe ansamblu de blocul comunitar în contextul crizei provocate de valul migrator.

Conform ultimelor date publicate de guvernul de la Roma, de la începutul anului au debarcat în Italia 153.450 de migranți, cu 10% mai mulți față de perioada similară a anului trecut, numai în ultimele 24 de ore în porturile italiene sosind circa 4.000 de migranți proveniți din țări africane.

Cotele obligatorii de refugiați au fost decise anul trecut în luna septembrie la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) în urma unui vot prin majoritate calificată. În lipsa consensului, s-a recurs la acest tip de vot pentru a fi depășită opoziția statelor care nu au acceptat această inițiativă, ce prevede redistribuirea între statele UE a 160.000 de migranți extracomunitari aflați în taberele din Grecia și Italia.

Pînă în prezent au fost redistribuiți numai aproximativ 5.000 mii de migranți, dintre aceștia din Italia fiind relocați doar aproximativ 1.300. Relocarea avansează lent din cauza condițiilor puse de unele țări, cum ar fi ca solicitanții de azil să fie familii cu copii sau să aibă experiență profesională, dar și a preferinței migranților pentru unele țări, mai ales Germania sau statele nordice.

Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), statele europene preferă să preia migranți mai degrabă din taberele din Grecia, întrucît în taberele din Italia se află migranți proveniți în special din Africa subsahariană și care de obicei nu au nicio pregătire profesională.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?