Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Experţii în tehnologii informaţionale sînt mulţumiţi

22 oct. 2016,, 10:30   Societate
2367 1
Эксперты удовлетворены мерами по противодействию фальсификациям
Foto: anticoruptie.md

Experţii în tehnologii informaţionale, baze de date şi reprezentanţii Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPA) au luat cunoştinţă de Registrul electronic al alegătorilor şi consideră că Moldova dispune de instrumente pentru prevenirea fraudării alegerilor prezidenţiale apropiate.


Şefa CAPA, Galina Bostan, a spus vineri, în cadrul dezbaterilor publice "Prezidenţiale curate: riscuri de fraudare", că "după vizita la CEC de săptămîna trecută, experţii au examinat Registrul electronic al alegătorilor şi au modelat mai multe scenarii de fraudare a alegerilor. Specialiştii au ajuns la concluzia că fraudarea este practic imposibilă.

Experţii au menţionat că CEC nu poate influenţa asupra listelor electorale, deoarece nu dispune de instrumentele necesare. Baza de date a alegătorilor este transmisă de la întreprinderea de stat "Registru" către CEC printr-un canal securizat şi este actualizată în fiecare noapte.

Specialiştii au mai vorbit şi de noul sistem de notificare cu sunet, care va fi instalat în premieră la toate secţiile de votare. Acesta va produce un sunet în momentul când operatorul introduce un INDP de pe care deja s-a votat.

"Pentru a primi buletinul, fiecare alegător va trebui să se înregistreze în sistem prin introducerea INDP-ului său. Dacă ulterior alegătorul va încerca să primească buletinul de vot la altă secţie de votare, sistemul va produce un sunet de notificare. Observatorii din biroul electoral sunt atenţionaţi imediat dacă se încearcă votarea multiplă", a spus Bostan.

În opinia specialiştilor, acest sistem poate fi minţit doar dacă INDP-ul alegătorului se introduce în acelaşi moment în mai multe birouri electorale, deci mai mulţi operatori ar trebui să acţioneze concertat. De asemenea, ar putea apărea probleme dacă se întrerupe conectarea dintre calculatorul de la secţia de votare şi server, cum s-a mai întâmplat la alegerile anterioare. În acest caz, experţii recomandă observatorilor să urmărească ca datele din buletinul de identitate al alegătorului să fie înscrise în sistem atunci când conectarea va fi restabilită.

De asemenea, experţii recomandă observatorilor să compare datele privind prezenţa la urne de la secţia de votare cu informaţia publicată pe site-ul CEC.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?