Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Norvegia a refuzat să dăruiască Finlandei vîrful unui munte

20 oct. 2016,, 20:00   Externe
3040 0

Норвегия передумала дарить Финляндии вершину горы
Foto: lenta.ru

Norvegia a refuzat să dăruiască Finlandei vîrful muntelui Halti la celebrarea unui secol de independenţă a republicii, comunică Reuters.


Comentînd această idee, prim-ministrul Norvegiei, Erna Solberg, a declarat că acest cadou va genera prea multe probleme. „Orice corectare a frontierelor între ţări va genera imediat probleme complicate de drept, inclusiv ce ţin de Constituţia ţării noastre”, a explicat Solberg.

Legea fundamentală, adoptată în anul 1814, conţine prevederi că teritoriul Norvegiei este indivizibil. „Noi vom încerca să găsim pentru Finlanda un alt cadou potrivit pentru jubileu”, a promis premierul.

Totuşi, iniţiatorul campaniei, cartograful norvegian Bjorn Harrison, a declarat că nu va renunţa la ideea sa. Potrivit lui, actuala constituţie s-a învechit – prevederea despre inviolabilitatea graniţelor şi indivizibilitatea teritoriului a apărut acolo pe timpul războaielor napoleoniene din cauza temerilor că statele beligerante vot împărţi regatul între ele, dar acum timpurile s-au schimbat.


Ideea de a dărui Finlandei vecine la un secol de independenţă piscul muntelui Halti a fost lansată de autorităţile comunei norvegiene Koford în iulie 2016. Pentru ca vîrful muntelui să ajungă pe teritoriul Finlandei, frontiera trebuia mutată cu 40 de metri.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?