X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

GRETA a lansat un ghid de combatere a traficului de fiinţe umane

19 oct. 2016,, 15:48   Societate
2384 1
ГРЕТА обнародовала новое руководство по борьбе с торговлей людьми
Foto: coe.int

Grupul de experţi ai Consiliului Europei (CE) pentru lupta împotriva traficului de fiinţe umane (GRETA) a elaborat şi a publicat un ghid de combatere a traficului de fiinţe umane, bazîndu-se pe bunele practici de pe continent.


Potrivit site-ului CE, ghidul este destinat autorităţilor naţionale.

"Traficul de fiinţe umane este un flagel al lumii moderne, dar în ultimii ani statele membre au făcut paşi importanţi în prevenţie, protecţia victimelor şi tragerea la răspundere a contravenienţilor", a declarat secretarul general la CE, Thorbjorn Jagland, care a spus că "exemplele de bune practici au fost adunate din ţările de origine, de tranzit şi ţările de destinaţie pentru victimele traficului".

Exemplele de bune practici, inclusiv Moldova, "pentru prima dată apar într-un document pentru a ajuta autorităţile să pună capăt acestor abuzuri groaznice ale drepturilor omului". Iniţiativele pozitive incluse în publicaţie au fost identificate din peste 50 de rapoarte de evaluare a ţărilor.

Referitor la Moldova, în ghid se menţionează că în republică "a fost creat un sistem multiprofil de cooperare dintre Guvern şi organizaţiile neguvernamentale pentru a identifica victimele traficului de fiinţe umane şi pentru a le acorda ajutor".

În baza rapoartelor pentru Moldova din 2012 şi din 2016, se menţionează că în ţară au fost lansate programe de susţinere a drepturilor şi posibilităţilor economice ale femeilor vulnerabile, inclusiv a victimelor violenţei domestice. Conform recomandărilor OMS, pentru ele sînt organizate cursuri de pregătire profesională şi sunt susţinute în crearea afacerilor. De asemenea, au fost create centre de reabilitare socio-psihologică a victimelor violenţei domestice. Planul naţional de asigurare a egalităţii de gen prevede pentru ele măsuri de reabilitare şi incluziune socială.

În ghid sînt menţionate bunele practici ale mai multor ţări, precum România, Portugalia, Norvegia, Olanda şi Marea Britanie.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?