Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Doamnele primele sau gestul ”cavaleresc” al lui Andrei Năstase

18 oct. 2016,, 11:05   Politică
11553 15
Дамы вперед, или “джентльменское” решение Андрея Нэстасе
Foto: agora.md
Xenia Florea

Maia Sandu totuși a devenit candidatul unic la funcția de președinte din partea opoziției de dreapta. Sîmbătă, Consiliul politic al Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) a confirmat decizia liderului său, Andrei Năstase, de a părăsi cursa electorală în favoarea candidatului PAS, Maia Sandu.


Unii politicieni și comentatori afirmă că Năstase practic a fost eliminat din cursa electorală în urma unei presiuni dure atît în interiorul republicii, cît și din partea partenerilor externi. Cu cîteva zile înainte de declarația lui Năstase privind retragerea în favoarea Maiei Sandu, ambasadorul SUA, în cadrul întîlnirii cu membrii clubului „Rezonanța socială”, a declarat că Maia Sandu ar putea fi un președinte destul de bun pentru Republica Moldova.

Însuși Andrei Năstase afirmă că decizia de a se retrage din cursa electorală a fost luată din proprie inițiativă, pentru a nu dispersa voturile alegătorilor și că el nu este persoana asupra căreia pot fi exercitate presiuni. Iar resursele media ale Platformei DA pun accentul pe faptul că Andrei Năstase este un om de cuvînt, care și-a îndeplinit promisiunile politice, iar retragerea lui este un pas fără precedent în politica moldovenească.

Potrivit informațiilor noastre, membrii Platformei „Demnitate și Adevăr” sînt foarte nemulțumiți de această evoluție a evenimentelor, deși Consiliul politic al partidului a aprobat decizia liderului lor („împotrivă” au fost doar cinci persoane). „Toți sînt nemulțumiți – dar cum poți reacționa la toate acestea? Avem foarte multe întrebări față de ultimele sondaje sociologice, mai ales față de sondajul Fundației Adenauer. Dar deoarece ei (PAS și PLDM – n.red.) nu doreau să cedeze, am fost nevoiți să cedăm noi – de dragul intereselor naționale”, a declarat unul dintre membrii Platformei DA.

Șansele Maiei Sandu

Adepții și simpatizanții Maiei Sandu, precum și unii comentatori politici sînt convinși că după retragerea lui Andrei Năstase, candidatul unic din partea opoziției de dreapta în persoana Maiei Sandu va trece automat în turul doi al alegerilor prezidențiale, împreună cu liderul socialiștilor, Igor Dodon. 26% (13% dintre voturile pentru Sandu plus 13% de voturi pentru Năstase), potrivit versiunii Institutului Republican Internațional (IRI) sau 27,3% (14,34% +12,96%), potrivit versiunii fundației germane Konrad Adenauer, sînt suficiente pentru ca ex-ministrul educației să treacă în turul doi.

Iar mai departe totul e simplu – în jurul Maiei Sandu se consolidează electoratul ”proeuropean” de centru și de dreapta, ea este susținută de toate partidele de dreapta și cele de centru, inclusiv PDM, care a promis Statelor Unite că candidatul ”prorus” Igor Dodon nu va deveni în niciun caz noul șef al statului. Iar Maia Sandu ”onestă și integră” devine al cincilea președinte al Republicii Moldova.

Experții consideră însă că totul nu e atît de univoc. „Desigur, după retragerea lui Andrei Năstase, cresc șansele Maiei Sandu de a trece în turul doi al alegerilor prezidențiale. Totuși, nu va avea loc o trecere automată a voturilor lui Năstase la Sandu. Sînt convins că există o anumită nemulțumire față de faptul că cel mai activ politician ”anti-oligarhic”, după care mergeau masele, care organiza acțiuni de protest, pleacă, iar cel mai puțin activ, care nu a participat la niciun miting și care a votat pentru acoperirea miliardului furat din mijloace publice, rămîne”, a declarat pentru NOI.md analistul politic Corneliu Ciurea.

Potrivit lui, totul va depinde de faptul cît de activ Andrei Năstase și Platforma DA o vor promova pe Maia Sandu pe parcursul celor două săptămîni de campanie electorală rămasă: cît de activ va apărea Năstase împreună cu Sandu în cadrul întîlnirilor cu alegătorii, cît de activ va promova DA campania electorală pentru candidatul unic.

„Personal, mă îndoiesc de acest fapt, deoarece nu văd aici un mare interes din partea președintelui Platformei DA. Conform poziției domnului Năstase, dacă Sandu va cîștiga – bine, dacă va pierde – tot nu e rău: în acest caz, el ar putea să o acuze că ea a promovat o campanie electorală pasivă, iar presiunea exercitată asupra lui Năstase pentru a părăsi cursa electorală s-a dovedit a fi o mare greșeală”, consideră expertul.

Concluziile lui Corneliu Ciurea au fost confirmate într-o oarecare măsură de către unul dintre membrii Platformei DA. El a declarat într-o discuție privată: „E greu acum să ceri de la cîteva zeci de mii de oameni aceleași eforturi și dăruire de sine, ca și pentru propriul candidat la funcția de președinte”.

Analistul politic Igor Boțan, de asemenea, este convins că nu toți adepții Platformei DA vor vota pe 30 octombrie pentru candidatul unic al opoziției de dreapta, Maia Sandu.

„Eu cred că undeva o jumătate dintre simpatizanții lui Năstase ar putea trece la doamna Sandu și acest lucru, cu siguranță, sporește șansele ei de a accede în turul doi. Însă resursele candidatului Partidului Democrat, Marian Lupu, sînt atît de mari, încît chiar și candidatului unic al dreptei îi va fi greu să-l învingă. Dar acest lucru, desigur, este o decizie bună – de a înainta un candidat unic al opoziției de dreapta”, consideră Igor Boțan.

Politologul Vitali Andrievschi a declarat că trecerea Maiei Sandu în turul doi al alegerilor prezidențiale va depinde de un șir de factori.

„În primul rînd, de comportamentul lui Andrei Năstase. Va face activ agitație în favoarea candidatului unic al opoziției de dreapta sau, cedînd în fața Maiei Sandu, se va spăla pe mîini. În al doilea rînd, cît de activă va fi în aceste două săptămîni ce au mai rămas însăși Maia Sandu, care se confruntă cu un deficit de resurse umane. Ea se confruntă cu probleme destul de mari, deoarece partidul ei nu are structuri regionale, nu are oameni în teritoriu și nu se poate baza doar pe activitatea colegilor din Platforma DA și PLDM. În al treilea rînd, depinde de comportamentul candidatului PDM, Marian Lupu. Partidul Democrat dispune de structuri teritoriale foarte puternice – circa 400 de primari, sute de consilieri locali, adică oameni care lucrează activ în teritorii. În plus, cea mai puternică resursă media, resursa financiară – toate acestea îi oferă lui Lupu șanse mari de a trece în turul doi. Da, o parte dintre voturile lui Andrei Năstase, după retragerea lui din cursa electorală, vor trece în favoarea ex-ministrului educației Maia Sandu, dar foarte mulți adepți ai Platformei DA nu vor vota pentru Sandu”, a opinat Andrievschi.

„Mulți adepți ai lui Năstase au fost și rămîn nemulțumiți de faptul că Sandu a stat într-o parte cînd ei ieșeau la mitingurile de protest. Ei sînt nemulțumiți de faptul că ea nu a criticat actuala putere. Mulți adepți ai lui Andrei Năstase consideră că Maia Sandu este un proiect al lui Plahotniuc. De aceea, eu nu exclud că o parte dintre voturile pentru Năstase după retragerea lui din cursă ar putea trece nu la Sandu, dar la alți candidați. De exemplu, la candidatul „Partidului Nostru”, Dumitru Ciubașenco, mai ales că liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, pe timpul valului de proteste, era mai aproape de Năstase decît de socialiștii lui Igor Dodon”, susține Andrievschi.

Viitorul politic al lui Năstase

Cît privește perspectivele politice ale Platformei DA și ale liderului ei după gestul cavaleresc al lui Andrei Năstase, aici opiniile experților s-au împărțit, fiind diametral opuse.

Vitali Andrievschi, de exemplu, consideră că Andrei Năstase a comis o mare greșeală părăsind cursa electorală. În orice caz – va trece Maia Sandu în turul doi sau nu, va cîștiga alegerile prezidențiale sau nu, că a devenit lider al unei părți a opoziției – totul joacă în favoarea perspectivelor ei politice, iar Andrei Năstase a pierdut, deoarece a cedat și a nu și-a manifestat calitățile de luptător. Actualele alegeri prezidențiale nu hotărăsc multe, dar, din punctul de vedere al strategiei pe termen lung și al perspectivelor alegerilor parlamentare, Năstase trebuia să lupte.

În opinia lui Vitali Andrievschi, această decizie ar putea să-l coste scump pe liderul Platformei DA. „Andrei Năstase nu a manifestat calități de lider, iar în perspectivă acest lucru este foarte rău, deoarece o parte dintre activiștii Platformei DA ar putea considera că Năstase s-a epuizat ca politician. Atunci ei vor începe să-și caute un alt acoperiș politic – Sandu, Dodon, Usatîi și chiar PDM. Deoarece mulți cetățeni activi, de regulă, nu dau atenție momentelor ideologice, fiind deseori niște carieriști”.

Analistul politic Igor Boțan consideră că, prin retragerea sa din cursa electorală, Andrei Năstase nu va crea un mare prejudiciu politic nici sie însuși, nici partidului său. „Pe arena politică moldovenească (poate doar în afara centrului politic, unde se află Partidul Democrat) deja s-au produs schimbări cardinale, cînd în schimbul formațiunilor politice epuizate au venit partide noi. Pe eșichierul de stînga, locul PCRM a fost ocupat de socialiști și „Partidul Nostru”. În direcția unionistă, trece timpul lui Ghimpu, care pe timpuri a ocupat nișa PPCD, iar în locul lui vin un șir de partide noi, de exemplu, formațiunea politică a doamnei Guțu. În centrul de dreapta, după colapsul PLDM, au apărut Platforma DA și PAS al doamnei Sandu și eu nu cred că pînă la alegerile parlamentare pe acest segment va mai apărea vreo formațiune politică puternică. Andrei Năstase este un om activ, el are o luptă personală și el o va continua pînă la capăt”, spune Igor Boțan.

Iar analistul politic Corneliu Ciurea consideră că în planul perspectivelor politice, Andrei Năstase nu doar nu a pierdut prin retragerea sa, ba chiar va putea obține dividende politice. În primul rînd, dacă Maia Sandu nu va deveni președinte, Andrei Năstase va avea un motiv bun pentru a o critica, dar și pe cei care au insistat asupra ieșirii lui din cursa prezidențială în favoarea ex-ministrului educației, deoarece Sandu nu a justificat încrederea acordată și oamenii nu au mers după ea. Dacă însă candidatul unic al opoziției de dreapta va cîștiga alegerile prezidențiale, atunci acest lucru tot nu e rău pentru liderul Platformei DA.

„În primul rînd, conform legii, Maia Sandu va trebui să părăsească partidul. PAS și astăzi nu poate fi numit o formațiune politică puternică. Este un partid creat pentru o persoană concretă, pentru a se dezvolta. Cred că în final PAS va trebui să se unească cu PLDM. Iar o altă alternativă pe acest eșichier politic, în afara Platformei DA, nu există.

Al doilea moment: e puțin probabil că președintele Maia Sandu va ocupa o poziție dură față de actualul regim, deoarece, pe de o parte, în spatele ei vor sta partenerii externi, iar ei nu vor dori să acutizeze situația. Pe de altă parte, președintele este obligat să colaboreze cu autoritățile, iar acest lucru, de asemenea, o va limita pe doamna Sandu. Așa că Andrei Năstase va avea un motiv bun pentru a critica președintele, a cărui victorie a asigurat-o sub presiune, iar în ajunul alegerilor parlamentare – pentru a acumula puncte. Cred că în perspectivă, Năstase chiar ar putea să o înlăture pe Sandu de pe piedestalul de eroină a dreptei”, susține Corneliu Ciurea.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?