Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Cinci puncte de dezvoltare a Moldovei de la Dodon (VIDEO)

17 oct. 2016,, 17:30   Politică
7802 12
Пять пунктов от Додона по развитию бизнеса в Молдове
Foto: facebook.com

Cinci puncte cheie privind îmbunătățirea situației economice în Republica Moldova au fost prezentate luni, 17 octombrie, de către candidatul la funcția de președinte al țării, președintele PSRM, Igor Dodon, în cadrul întîlnirii cu activul SA „DAAC-Hermes”, informează NOI.md.


Printre principalele puncte din programul electoral al lui Igor Dodon se numără restabilirea relațiilor economice cu Rusia, colaborarea reciproc avantajoască cu Uniunea Europeană și crearea locurilor noi de muncă. „În primul rînd, noi nu putem renunța la relații bune cu Europa, însă unele aspecte ale acestor relații trebuie revizuite. Prin crearea zonei de liber schimb cu UE noi am început să importăm mai mult decît să exportăm. Importul la unele poziții comerciale este de zeci de ori mai mare decît livrările noastre în Europa”, a menționat liderul socialiștilor moldoveni.

„Pentru noi s-a deschis piața europeană, însă s-a închis cea rusă. Volumul exportului în Rusia s-a redus cu 50%, însă exportul în statele UE nu a crescut. Dimpotrivă, se înregistrează o diminuare, care în ultimul timp constituie 4-5% anual. Este afectată agricultura noastră, deoarece majoritatea mărfurilor importate pot fi produse și la noi în condițiile unei susțineri suficiente a sectorului agrar”, a continuat Dodon.

„La majoritatea pozițiilor comerciale noi concurăm cu Europa. Nimeni nu va cumpăra în UE acel volum de mărfuri pe care noi sîntem dispuși să-l exportăm. Noi avem nevoie de piața rusă, de aceea este necesar de stabilit relații bune, de prietenie, cu Rusia. Numai așa vom putea vinde mărfurile noastre peste hotare, numai așa vom putea spori capacitatea de cumpărare a populației Moldovei, respectiv, numai așa vom putea crea noi locuri de muncă”, consideră candidatul la funcția de președinte al țării.

„Ce trebuie să facă noul președinte pentru apărarea intereselor economice ale țării? El trebuie să invite toate părțile la masa de negocieri. Este Uniunea Europeană, este Federația Rusă și sîntem noi. Între cele două părți se duce un război geopolitic, iar de suferit suferim noi. Este necesar să ne întîlnim, să discutăm toate problemele, inclusiv prevederile Acordului de liber schimb Moldova – UE. Eu consider că pentru noi ar fi mai convenabil să înlocuim actualul sistem de comerț cu sistemul de comerț asimetric. În acest caz noi exportăm mărfurile fără achitarea impozitelor, iar le importăm cu taxe”, le-a relatat Igor Dodon oamenilor de afaceri.

„Al doilea punct se referă la păstrarea tradițiilor noastre naționale culturale. Avem o bogată istorie a Moldovei și o limbă proprie – moldovenească, după cum este stipulat și în Constituție. Toate organizațiile care susțin unionismul trebuie interzise. Articolul 41 din Constituție stipulează foarte clar că toate organizațiile și mișcările politice care se pronunță împotriva statalității moldovenești promovează o activitate anticonstituțională. Această prevedere a Legii Supreme a țării trebuie să fie aplicată față de toți cei care încalcă legea, fără nicio excepție”, a declarat politicianul.



„Al treilea moment principial se referă la susținerea businessului. Dacă nu vom susține antreprenorii, capacitatea de cumpărare se va diminua. Moldova se va transforma într-o țară de pensionari. Oficial, în republică sînt înregistrați 700 de mii de pensionari și 600 de mii de cetățeni angajați în cîmpul muncii, dintre care jumătate activează în sectorul bugetar. Astfel, pentru întreținerea pensionarilor și bugetarilor muncesc 300 de mii de oameni. Noi insistăm să sporim numărul locurilior de muncă, iar puterea dorește să mărească vîrsta de pensionare. Aceasta va fi o mare greșeală”, consideră președintele PSRM.

„Al patrulea moment ține de poziția mea principială față de miliardul furat. Devenind președinte al țării, voi face tot posibilul ca setul de legi în baza cărora cetățenii de rînd vor trebui să plătească pentru furtul secolului să fie anulat. Sînt întrebat, cum pot fi restituiți acești bani. Prima sursă este sechestrarea și confiscarea averii persoanelor implicate în furtul din sistemul bancar. A doua modalitate ar fi să urmăm exemplul Greciei. Autoritățile elene au acționat în judecată structurile financiare internaționale, care le-au compensat grecilor o parte din pierderi, iar o altă parte a creditelor în genere au iertat-o. Regulatorii internaționali știau că din țară este scos un miliard de dolari, iar acum noi sîntem impuși să-l restituim”, a spus Igor Dodon.

„Al cincilea punct se referă la ortodoxie. Doar în programul nostru electoral se conține un punct ce prevede păstrarea valorilor noastre ortodoxe. Eu sînt împotriva acelor «libertăți» pe care ni le impune Occidentul și care contravin tradițiilor noastre și principiilor noastre morale”, a conchis candidatul la funcția de șef al statului din partea PSRM, în finalul întrevederii cu oamenii de afaceri.

Igor Dodon a fost înaintat în calitate de candidat la funcșia de președinte al Republicii Moldova la Congresul Consiliului Republican al PSRM din 31 august. Comisia Electorală Centrală a aprobat cadidatura socialistului pe 29 septembrie. Igor Dodon va figura în buletinul de vot sub numărul opt.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?