Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Moldova și Rusia vor coopera în domeniul migrației de muncă

13 oct. 2016,, 14:00   Societate
3795 1
Молдова и Россия будут сотрудничать в области трудовой миграции
Foto: newsmoldova.md

Republica Moldova și Federația Rusă intenționează să semneze Acordul interguvernamental de cooperare în domeniul migrației de muncă, informează NOI.md.


Guvernul a dispus ca negocierile respective cu partea rusă să fie purtate de o delegație condusă de viceminitrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei Anastasia Oceretnîi.

Potrivit reprezentanților ministerului de profil, conform ultimelor date oficiale prezentate de Serviciul Federal pentru Migrație al Rusiei, în prezent, în bază de patentă în Rusia muncesc peste 49,8 mii de cetățeni moldoveni. Însă aceste date se refră doar la muncitorii migranți înregistrați, în timp ce numărul total al moldovenilor care se află la muncă în Rusia este mult mai mare și este greu de estimatm deoarece majoritatea din ei preferă să muncească sezonier, uneori ocazional, neregulat.

În lipsa unei cooperări și unei monitorizări eficiente a flkuxurilor migraționale de organele abilitate, cifrele diferă și sînt dificil de gestionat. Potrivit Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, procedurele de obținere a patentei în Rusia sînt complicate, de aceea este necesar de realuat dialogul bilateral cu partea rusă în vederea reglementării relațiilor de muncă.

După semnarea Acordului interguvernamental de cooperare în domeniul migrației de muncă dintre Moldova și Rusia părțile vor colabora activ în domeniul reglementării fluxurilor migraționale și vor crea condiții pentru activitatea legală a muncitorilor migranți.

În cadrul acordului părțile vor efectua cu regularitate schimburi de informații privind cetățenii moldoveni și ruși care muncesc temporar pe teritoriul celor două state, vor asigura o protecție mai sigură a drepturilor, libertăților și sănătății muncitorilor migranți. Totodată, urmează să fie instituit un grup de lucru comun care se va ocupa de soluționarea problemelor ce țin de implementarea acestui acord.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?