X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

APCE îndeamnă Moldova să renunţe la intimidarea martorilor-cheie

13 oct. 2016,, 12:15   Politică
3093 3
ПАСЕ призвала власти отказаться от запугивания свидетелей
Foto: newstes.ru

Un grup de deputaţi ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) îndeamnă autorităţile Moldovei să renunţe la intimidarea politicienilor, activiştilor şi martorilor-cheie în dosarul miliardului furat.


Acest fapt este menţionat într-o declaraţie a APCE, publicată pe site-ul oficial.

În declaraţie se menţionează că, "începînd cu 2015, mii de moldoveni s-au consolidat împotriva fărădelegii, corupţiei, dictaturii oligarhiei, au cerut ca cei implicaţi în furtul miliardului de dolari din sistemul bancar să fie traşi la răspundere şi au cerut independenţa instituţiilor statului de influenţa oligarhilor".

"Martorii-cheie Victor şi Viorel Ţopa, Veaceslav Platon-Kobalev, care şi-au exprimat public dorinţa de a depune mărturii despre implicarea oligarhului Plahotniuc în spălarea banilor şi operaţiuni financiare ilegale, au fost supuşi unor persecuţii politice", consideră autorii documentului.

Ei amintesc că, la 29 august 2016, Platon-Kobalev a fost extrădat ilegal în Moldova cu avionul charter din Ucraina. Organizaţia pentru drepturile omului Amnesty International "şi-a exprimat îngrijorarea faţă de faptul că în Moldova Platon-Kobalev este ţinut în condiţii inumane de detenţie".

În declaraţie se arată că în rezoluţia pentru Moldova (Nr. 1955, anul 2013) APCE şi-a exprimat îngrijorarea faţă de "încălcările grave depistate în activitatea procuraturii şi altor instituţii de aplicare a legii" şi a subliniat necesitatea depolitizării instituţiilor de stat şi asigurarea mai bună a separării puterilor, precum şi a accentuat că "instituţiile de stat nu trebuie să servească unui singur partid sau intereselor unui singur om".

"Facem un nou apel către autorităţile moldovene să respecte toate angajamentele în domeniul drepturilor omului şi să se abţină de la orice intimidare a politicienilor, activiştilor şi martorilor-cheie", se arată în declaraţie, care a fost semnată de 21 de deputaţi membri a patru grupuri politice APCE: Alianţa Liberalilor şi Democraţilor, Partidul Popular European, Grupul Socialist şi Stînga Unită Europeană. APCE întruneşte 324 de deputaţi, membri ai parlamentelor din 47 de ţări ale Consiliului Europei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?