Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Cebotari: Scopul principal în reforma justiţiei este sporirea calităţii acesteia

13 oct. 2016,, 12:00   Societate
2288 2
Главная задача реформы юстиции по мнению министра
Foto: sputnik.md

Ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, susţine că "sarcina principală în reforma justiţiei, care se implementează în Moldova, este sporirea calităţii justiţiei".


El a făcut o declarație în acest sens în cadrul audierilor parlamentare organizate joi la iniţiativa spicherului Andrian Candu.

La audieri participă deputaţi, miniştri, procurori şi şefi ai organelor de drept, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai partenerilor de dezvoltare. În cadrul audierilor a fost examinat procesul de implementare a Strategiei de reformare a sectorului justiţiei 2011-2016 şi a legilor ce ţin de reforma procuraturii, precum şi a pachetului de legi cu privire la integritate.

În discursul său, Cebotari a menţionat că în anul 2016 Parlamentul a realizat 65 de acţiuni orientate spre implementarea Strategiei de reformare a justiţiei. Printre acestea se numără adoptarea a trei legi în domeniul reformării procuraturii, zece legi referitoare la drepturile omului, 13 legi direcţionate spre intensificarea luptei cu corupţia, trei legi ce reglementează procedura de confiscare a averii, şapte legi ce ţin de sistemul judecătoresc.

Ministrul s-a referit în special la adoptarea noii legi cu privire la procuratură, care a intrat în vigoare la 1 august, la Legea privind reorganizarea instanţelor judecătoreşti şi reducerea numărului acestora, precum şi la noua lege cu privire la integritate, la procedura de declarare a averii şi a intereselor personale.

"Toate acestea au drept scop de a spori calitatea justiţiei şi de a consolida încrederea cetăţenilor în sistemul judecătoresc. Am avansat în implementarea reformelor, dar mai avem încă multe de făcut. Trebuie adoptate amendamentele la Constituţie, trebuie modificată procedura de numire a judecătorilor de către Curtea Supremă de Justiţie şi de formare a Consiliului Superior al Magistraturii", a subliniat Cebotari.

El a amintit că reformele implementate oferă anumite rezultate. Potrivit lui, se desfăşoară investigaţia în privinţa a 40 de judecători suspectaţi de corupere. Astfel, 16 judecători dintre aceştia au fost arestaţi pentru implicare în acţiuni de spălare de bani şi pentru pronunţarea unor hotărîri ilegale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?