X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

S-a dat startul sistemului de alertă și control al bolilor transmisibile

12 oct. 2016,, 17:59   Societate
3465 0
Запущена система оповещения, быстрого реагирования и борьбы с инфекционными заболеваниями
Foto: gagauzinfo.md

Guvernul, la propunerea Ministerului Sănătății, a adoptat hotărîrea cu privire la instituirea sistemului de alertă precoce și răspuns rapid pentru prevenirea, controlul bolilor transmisibile și evenimentelor de sănătate publică, precum și regulamentul respectiv.


Ministerul Sănătății a menționat că sistemul de alertă adoptat este elaborat în conformitate cu prevederile Legii nr.10/2009 privind supravegherea de stat a sănătății publice, precum și a Regulamentului sanitar internațional (2005), în care sînt stabilite activităţile de bază în supravegherea de stat a sănătăţii publice, precum:

- identificarea, evaluarea, managementul şi comunicarea riscurilor pentru sănătatea publică, prognozarea şi diminuarea impactului negativ al acestora asupra sănătăţii;
- protecţia sănătăţii prin elaborarea, coordonarea, supravegherea şi controlul de stat al aplicării actelor legislative şi a altor acte normative, a ghidurilor de bune practici şi proceduri standard de operare care reglementează determinanţii stării de sănătate;
- prevenirea maladiilor prin realizarea intervenţiilor de prevenţie primară şi secundară.

Aceste activități de supraveghere de stat a sănătății se mențineau și în Legea nr.1513/1993 privind asigurarea sanitaro-epidemiologică a populaţiei, abrogată prin adoptarea legii existente.

Deci, după mai bine de 23 ani de la adoptarea legilor, ministerul de resort totuși a identificat necesitatea de a asigura prevenirea și controlul bolilor transmisibile și a evenimentelor de sănătate publică prin regulament sistemic.

Se prevede că administrarea și utilizarea sistemului va fi efectuată de Ministerul Sănătății, prin intermediul Serviciului de Supraveghere de Stat a Sănătății Publice. Aceasta fiind o nouă metodă de administrare, prin dublare – Ministerul prin intermediul Serviciului.

Totodată, conform prevederilor, sistemul de alertă și răspuns rapid este un complex de măsuri operative și mecanisme destinate pentru detectarea, verificarea informațiilor, evaluarea riscurilor, interpretarea și prezentarea datelor referitoare la bolile transmisibile și evenimentele de sănătate publică, inițierea și monitorizarea măsurilor de diminuare și răspuns.

Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului și Ministerul Finanțelor vor fi responsabile de schimbul de informații despre producerea evenimentelor pe teritoriul țării ce pot influența sănătatea publică conform Regulamentului (hotărîrea Guvernului nr.1076/2010) cu privire la clasificarea situaţiilor excepţionale şi la modul de acumulare şi prezentare a informaţiilor în domeniul protecţiei populaţiei şi teritoriului în caz de situaţii excepţionale și Regulamentului (hotărîrea Guvernului nr.961/2006) reţelei naţionale de observare şi control de laborator asupra contaminării (poluării) mediului înconjurător cu substanţe radioactive, otrăvitoare, puternic toxice şi agenţi biologici.

Instituţiile medico-sanitare, laboratoarele medicale, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, Serviciul Vamal, Departamentul Poliţiei de Frontieră, Serviciul Hidrometeorologic de Stat, Inspectoratul Ecologic de Stat și Agenţia Naţională de Reglementare a Activităţilor Nucleare şi Radiologice, în primele 12 ore de la depistare, asigură prezentarea informației operative. Iar Centrul Naţional de Sănătate Publică aplică integral algoritmul pentru evaluarea evenimentului de sănătate publică la nivel național şi va notifica, la necesitate, Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Compania Naţională de Asigurări în Medicină va asigura finanţarea măsurilor de sănătate publică preconizate spre realizare în cazul apariţiei bolilor/sindroamelor/evenimentelor incluse în sistemul de alertă precoce şi răspuns rapid.

În Lista bolilor/sindroamelor incluse în sistemul de alertă precoce şi răspuns rapid au fost incluse:

1. Boli depistate la om:
1) Variolă
2) Poliomielită acută
3) Gripă umană cauzată de un nou subtip de virus
4) Sindromul acut respirator sever
5) Holeră
6) Pestă pulmonară
7) Febră galbenă
8) Febre hemoragice virale (cu virusul Ebola, Boala Marburg, West Nile, Chikungunya, de Crimeea-Congo, cu sindrom renal, Văii de Rift, Denga)

2. Boli/sindroame la om definite ca eveniment nou neaşteptat

1) Diaree acută apoasă (suspiciune holeră)
2) Diaree acută cu sînge
3) Sindromul icteric acut
4) Infecţii acute ale căilor respiratorii inferioare
5) Infecţie meningococică
6) Suspecţie la rujeolă
7) Suspecţie la meningită/encefalită
8) Suspecţie la malarie
9) Febre de origine necunoscută
3. Boli depistate la animale
1) Febră aftoasă
2) Tularemie
3) Rabie
4) Antrax
5) Bruceloză
6) Encefalopatie spongiformă bovină
7) Gripă aviară cu virus A (H5N1) sau cu potenţial de răspîndire la om
8) Febră Q
9) Leptospiroză
10) Salmoneloză
11) Tuberculoză
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?