Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Sondaj: Pentru candidații unioniști ar vota doar 4% dintre moldoveni

12 oct. 2016,, 13:02   Politică
3293 11
Опрос: За кандидатов-унионистов готово голосовать лишь 4% молдаван
Foto: noi.md

Pentru unirea Moldovei cu România ar vota 34% dintre cetăţeni, însă pentru candidaţii unionişti ar vota doar 4%.


Acest fapt rezultă din datele sondajului sociologic "Evoluţia şi comportamentul electoral din Republica Moldova", care au fost prezentate miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Directorul Centrului de Cercetare Sociologică din RM, Sergiu Raeţchi, a spus că 12% dintre respondenţi sînt absolut de acord să susţină unirea Moldovei cu România, 22% consideră că acest lucru este bun din punct de vedere economic, 17% nu ar fi împotrivă, 18% consideră că Moldova nu va avea nimic de cîştigat de pe urma unirii, iar 31% sînt categoric împotrivă.

Totodată, 36% dintre cei care sînt împotriva unirii cu România nu vor întreprinde nimic dacă unirea se va întîmpla, 55% vor ieşi la proteste paşnice, 7% sînt gata să participe la confruntări, iar 2% sînt gata să lupte cu arma în mîini împotriva unirii.

În acelaşi timp, 77% dintre cei care pledează pentru unirea cu România susţin că acest lucru trebuie realizat prin referendum, 19% - prin votarea în Parlament, 4% - prin proteste în masă.

Potrivit sondajului, pentru integrarea Moldovei în Uniunea Europeană pledează 51% dintre respondenţi, iar pentru integrarea în Uniunea Vamală – 43%. Pentru aderarea Moldovei la NATO ar vota 42%, împotrivă – 23%, iar 35% dintre respondenţi nu au putut răspunde la această întrebare.

"Anterior, numărul adepţilor integrării în UE era mai mare. Acest număr a scăzut din cauză că politicienii care pledează pentru integrarea europeană au discreditat această idee. Acelaşi lucru se referă şi la unirea cu România. Mulţi sînt gata să susţină ideea unirii, însă printre candidaţii la funcţia de preşedinte care pledează pentru unire ei nu văd un candidat demn", a spus Raeţchi.

Potrivit rezultatelor sondajului, 65% dintre cetăţeni consideră că Moldova merge pe o cale greşită, iar 15% consideră că ţara merge pe o cale corectă. Printre problemele care îi îngrijorează cel mai mult pe cetăţeni se numără salariile mici – 38%, corupţia – 17%, şomajul – 13%, preţurile înalte – 11%, siguranţa cetăţenilor – 3%.

Sondajul a fost realizat la iniţiativa Centrului, din sursele financiare proprii, în perioada 21 septembrie – 8 octombrie, pe un eşantion de 1100 de persoane. Marja de eroare este de ±3%.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?