X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Încă nu a fost stabilită data pentru noua şedinţă în formatul "5+2"

11 oct. 2016,, 11:46   Politică
2628 1

Дата заседания в формате "5+2" пока не определена
Foto: novostipmr.com

Deocamdată nu a fost stabilită data pentru o posibilă şedinţă în formatul "5+2".


Acest fapt a fost menționat luni la Tiraspol de către reprezentantul special al OSCE din partea Germaniei pentru procesul de reglementare transnistreană, Cord Meier-Klodt, la finele întrevederii cu principalul negociator al Transnistriei, ministrul de externe al autoproclamatei RMN, Vitali Ignatiev.

Potrivit site-ului Ministerului de Externe al regiunii, el a spus că problemele pe care partea transnistreană le-a abordat la întrevederea precedentă de la sfîrşitul lunii septembrie, inclusiv referitoare la transportul de mărfuri pe cale feroviară, depind în exclusivitate de părţile negocierilor – Moldova şi Transnistria.

Potrivit comunicatului, Cord Meier-Klodt "a fost de acord cu necesitatea de a depune toate eforturile pentru a înainta în dialog şi a menţionat că preşedinţia OSCE a intensificat cooperarea cu mediatorii şi observatorii". În acelaşi timp, el a recunoscut că preşedinţia în exerciţiu "nu a reuşit să realizeze totul în termenul stabilit".

"Însă vă dau asigurări că voi face tot posibilul pentru a continua consultările şi a atinge rezultate maxime în perioada rămasă. Acesta este ultimul trimestru al preşedinţiei Germaniei în OSCE şi voi transmite aceste realizări succesorului meu – reprezentantului preşedinţiei în exerciţiu din partea Austriei", a remarcat diplomatul german.

În opinia lui Ignatiev, timpul care s-a scurs după semnarea Protocolului de la Berlin a arătat degradarea înaintării pozitive în negocieri.

"A scăzut esenţial intensitatea întîlnirilor la toate nivelurile şi, cu regret, au apărut un şir de probleme suplimentare. A fost actualizată problematica comunicaţiei feroviare. Nu au fost soluţionate nici problemele pe care le-am inclus în Protocolul de la Berlin. În ultimul timp, ne confruntăm cu probleme suplimentare legate de libera circulaţie", a menţionat diplomatul, care consideră că în condiţiile actuale, părţile "au nevoie de un impuls politic pentru a-și îndeplini angajamentele asumate".

El a subliniat că desfăşurarea şedinţei în formatul "5+2" ar permite intensificarea activităţii pentru soluţionarea problemelor acute în relaţiile dintre Transnistria şi Moldova.

"Consider că potenţialul preşedinţiei Germaniei nu a fost epuizat. Deşi a rămas puţin timp, am propus şi îi propun colegului meu să folosească acest timp cît mai eficient în cadrul procesului de negocieri", a încheiat Ignatiev.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?