X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Lista medicamentelor compensate, în proces continuu de micșorare

10 oct. 2016,, 10:45   Societate
4950 2
Несмотря на обещания, перечень компенсируемых лекарств сокращается
Foto: mail.ru

Legea cu privire la activitatea farmaceutică prevede că preţurile la medicamente, la alte produse farmaceutice se stabilesc în conformitate cu Legea şi alte acte normative, și că la comercializarea medicamentelor şi altor produse farmaceutice se admite aplicarea adaosurilor comerciale (vezi tabelul).


În conformitate cu legea nominalizată, există mai multe liste cu medicamente. Lista medicamentelor cu prețurile producătorului – cu preţul mărfii cumpărate fără aplicarea taxelor (ex works), care a fost declarat de producător sau de reprezentantul oficial al acestuia pentru aprobare şi includere în Catalogul naţional al Ministerului Sănătății de preţuri de producător la medicamente. Dar și cea mai întrebată listă – Lista medicamentelor pentru care se aplică o compensare din Fondul de asistență medicală. Prima dată o asemenea listă a fost adoptată de Ministerul Sănătății în anul 2005 și conținea 385 de denumiri de medicamente. Pe parcursul a 11 ani, lista a «slăbit» semnificativ, deși conducerea Ministerului, dar și cea a Guvernului permanent afirmau că lista se extinde. Azi, după multiple afirmații și promisiuni de majorare a respectivei liste, aceasta conține 148 de denumiri de medicamente, inclusiv: 48 compensate 100%, 12 compensate 100% pentru copii, 56 compensate parțial pentru adulți și 100% pentru copii, pentru copii, 17 compensate în medie cu 70% și 17 compensate cu 50%. Deci, de facto se atestă o micșorare esențială a medicamentelor compensate – mai mult de două ori!

Recent prim-ministrul a avut o întîlnire cu conducătorii companiilor farmaceutice, după care s-a anunțat că aproximativ 160 de denumiri de medicamente, începînd cu 12 octombrie a.c., se vor ieftini cu 40%. În cadrul aceleiași întîlniri prim-ministrul a reamintit că în luna martie 2016 a fost aprobat un plan de acțiuni în domeniul medicamentului, cu multe dintre măsuri deja puse în aplicare și cu alte măsuri care vor fi în curînd adoptate, atît în folosul cetățenilor, cît și al industriei farmaceutice. Însă nu a fost concretizat faptul că acel plan urma a fi executat de Ministerul Sănătății pînă în luna iulie a.c.. Și nu a fost executat, pentru care faptă ministrul Sănătății a primit mustrare cu preîntîmpinare.

Este important de accentuat și următorul fapt. Adaosul la preț pentru medicamente, permis de lege pentru farmacii, este de două ori mai mare decît cel pentru angrosiști. Deci cota majoră în preț la medicamente este din contul adaosului pentru farmacii. Și, în acest context, posibil ca și cu reprezentanții farmaciști să se consulte întrebarea, ca apoi definitiv să fie rezolvată problema costurilor la medicamente pentru populație.

Ce se întîmplă după spusele prim-ministrului? Imediat, în aceeași zi, în presă apare ordinul Ministerului Sănătății (nr.765/06.10.2016) cu Lista medicamentelor și dispozitivelor medicale a căror prezență este obligatorie în farmacii. Deci nici vorbă de extinderea listei medicamentelor compensate sau micșorarea prețurilor. Și e foarte important de accentuat că Lista proaspăt emisă, cu medicamentele care sînt obligatorii în farmacii, conține doar 84 de denumiri, pe cînd doar cele compensate, incluse în altă listă, constituie 148 de denumiri. Dar e foarte posibil că în farmacii urmează a mai vinde și alte medicamente. Reiese că Ministerul impune intenționat farmaciile să nu asigure populația cu medicamente, inclusiv pentru care se prevăd compensații? De ce și pentru cine se economisesc banii prevăzuți deja în Fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală? De ce Ministerul Sănătății refuză să execute indicațiile prim-ministrului?

Rămîne doar să sperăm că pînă la 12 octombrie Ministerul Sănătății va conștientiza necesitatea unui comportament decent.

Dar se prea poate că nici un efort fantastic al Ministerului Sănătății deja nu va avea izbîndă și micșorarea promisă a prețurilor la medicamente nu va avea loc. Deoarece pentru o esențială micșorare a prețurilor – cu 40% - este necesară modificarea Legii cu privire la activitatea farmaceutică, căci prețurile preponderent se formează prin includerea adaosurilor de către importatori și farmacii, care au fost stabilite prin lege. Și asta pînă la 12 octombrie nicidecum nu poate avea loc.

Deci, în ajunul alegerilor am mai primit o promisiune deșartă și populistă?


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?