Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Fraudă de jumătate de miliard de lei

8 oct. 2016,, 14:00   Societate
5959 1

Обезврежены криминальные группировки, подозреваемые в отмывании денег
Foto: publika.md

Două grupări criminale specializate în evaziune fiscală şi spălare de bani în valoare de jumătate de miliard de lei au fost destructurate de procurori şi poliţişti.


Pagubele în urma evaziunii fiscale şi spălării de bani se ridică la aproape jumătate de miliard de lei.

În aceste cazuri, figurează şapte persoane, dintre care cinci au fost astăzi reţinute.

Neplăţile la buget se ridică la 252 milioane de lei, iar operaţiunile de spălare de bani la aproape 300 de milioane de lei.

Suspecţii nu au vrut să vorbească cu echipa de filmare. Angajaţii Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale declară însă că aceştia şi alţi cinci bănuiţii ar fi creat întreprinderi fictive pe numele unor persoane social-vulnerabile. Astfel, ar fi ascuns venituri obţinute din contrabandă.

"Schema criminală se baza pe introducerea de către făptuitori în documente contabile, financiare şi fiscale a acestor întreprinderi a unor date denaturate cu privire la veniturile şi cheltuielile întreprinderilor. Aceşti făptuitori nu au taxa pe valoare adăugată şi respectiv impozitele pe venit în sumă de 250 de milioane de lei", a precizat procurorul Vitalie Busuioc.

Ulterior, banii ar fi fost spălaţi prin intermediul altor firme, la fel fictive.

"Au legalizat mijloacele financiare obţinute ca urmare a vînzării mărfurilor şi serviciilor, care nu au fost reflectate în contabilitatea unor întreprinderi în sumă de aproximativ de 292 de milioane de lei, care au fost retrase în numerar", a mai adăugat procurorului.

Potrivit lui Vitalie Busuioc, o grupare a activat de la începutul anului trecut pînă în luna mai a acestui an, iar cea de-a doua - pe parcursul primelor şase luni ale anului 2016.

Procurorii au pus sub sechestru pe locuinţele, automobilele şi un cont bancar ale membrilor ambelor grupări. În aceste dosare snt vizate şapte persoane, între care cinci au fost reţinute.

Dacă li se va demonstra vinovăţia lor, bănuiţii, cu vîrstele cuprinse între 35 şi 50 de ani, riscă pînă la 18 ani de puşcărie pentru pseudoactivitate de întreprinzător, evaziune fiscală şi spălare bani.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?