X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Studiu: Apa consumată de populația Moldovei este poluată

4 oct. 2016,, 12:57   Societate
2512 0

Foto:reporterntv.ro

Apa potabilă pe care o consumă populația Republicii Moldova în mare parte nu corespunde normelor de calitate.


Acest fapt rezultă dintr-un studiu efectuat de reprezentații Fundației Est-Europene, prezentat în cadrul unei conferințe, notează NOI.md.

Probele de apă pentru efectuarea studiului au fost colectate din apeductele centralizate, adică de la robinet, din instituții publice: medico-sanitare, școli, grădinițe, dar și din gospodării casnice.

În urma analizelor efectuate s-a constatat că în localitățile unde se folosesc sursele de apă de la suprafață, apa practic corespunde cerințelor de calitate. Cele mai multe neconformități s-au înregistrat în apa potabilă ce provine din surse subterane, adică din fîntînile arteziene.

În total au fost prelevate 96 de probe de apă, dintre care 66 depășesc valorile admise, iar 30 corespund cerințelor de calitate. Astfel, nivelul de îmbolnăvire cu enterocolite sau Escherichia coli este foarte înalt.

Cele mai înalte valori au fost înregistrate pentru următorii parametri: duritate, mineralizare, nitriți, nitrați, amoniu, sulfați, bor, fluoruri, fier și sodiu.

Studiul a vizat localități din întreaga țară, inclusiv UTA Găgăuzia, cu excepția Transnistriei. Conținutul integral al studiului îl puteți vedea aici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?