Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Un război de 52 de ani: Columbienii au respins prin referendum pacea

3 oct. 2016,, 11:10   Externe
2229 0

Жители Колумбии против завершения гражданской войны
Foto: libertatea.ro

Columbienii au respins duminică, prin referendum, pacea cu gherila FARC, împiedicînd încheierea unui acord care ar fi pus capăt unui conflict ce dura de 52 de ani.


Cu toate acestea, preşedintele Juan Manuel Santos a afirmat că nu se va preda și va căuta pacea.

„Nu mă voi preda şi voi continua să caut pacea”, a declarat președintele Columbiei. El a adăugat că acordul bilateral şi definitiv de încetare a focului, respectat de la 29 august, „rămîne valabil şi va rămîne în vigoare”.

Timochenko, liderul FARC, a dat asigurări de la Havana, care este sediul negocierilor de pace, că luptătorii de gherilă „îşi menţin voinţa şi reiterează dispoziţia lor de a nu utiliza decît cuvîntul ca armă de construcţie spre viitor”, conform AFP, citată de Agerpres.

După numărarea a 99,98% din voturi, „nu” s-a impus cu 50,21%, iar „da” a obţinut 49,78%, potrivit datelor prezentate de comisia electorală la patru ore după încheierea secţiilor de votare.

Aproape 34,9 milioane de alegători au fost chemaţi pentru a răspunde la întrebarea: „Susţineţi acordul final de încheiere a conflictului şi edificarea unei păci durabile şi stabile?”. După numărarea a 99,98% din voturi, „nu” s-a impus cu 50,21%, iar „da” a obţinut 49,78%, potrivit datelor prezentate de comisia electorală la patru ore după încheierea secţiilor de votare.

Referendumul, care nu a avut caracter obligatoriu, a fost dorit de preşedintele Santos pentru a oferi „cea mai largă legitimitate” posibilă acordului pe care l-a semnat la 26 septembrie cu liderul Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia, Rodrigo Londono, zis şi Timoleon Jimenez sau Timochenko.

Pace de la 29 august


Gherila marxistă columbiană FARC a anunțat, la 29 august, încetarea definitivă a focului începînd de la miezul nopții de 31 august. Anunțul pune capăt celor 52 de ani de conflict armat ce au zguduit statul.

Armistițiul este implementat după patru ani de negocieri tensionate dintre executiv şi rebelii de extremă-stînga, care au controlat la apogeul lor o treime din Columbia, relatează BBC News.

De la 31 aufust s-a încheiat, de facto, cel mai vechi conflict armat din America care, de-a lungul deceniilor, a implicat mai multe gherile de extremă stânga, miliţii paramilitare de extremă dreapta şi forţele armate, făcînd peste 260.000 de morţi, 45.000 de dispăruţi şi 6,9 milioane de refugiaţi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?