Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Proprietarul „Gaudeamus” este dispus să renunțe la demolarea cinematografului

26 sep. 2016,, 13:45   Capitala
4445 2
Собственник «Gaudeamus» готов отказаться от планов сноса кинотеатра
Foto: obzormd.com

Unul dintre proprietarii cinematografului „Gaudeamus” în persoana Companiei „Cristin Vlad” intenționează să renunțe la demolarea construcției.


Compania este dispusă să rezilieze acordul încheiat cu Primăria municipiului Chișinău și să examineze toate variantele posibile de restabilire a clădirii în cadrul unei mese rotunde. Acest lucru l-a comunicat astăzi, 26 septembrie, în cadrul unei conferințe de presă consilierul municipal din partea Partidului Socialiștilor (PSRM) Alexandr Odințov, relatează NOI.md.

Clădirea cinematografului „Gaudeamus” ar putea fi păstrată dacă Compania „Cristin Vlad” va obține garanții privind acordarea unor condiții acceptabile pentru funcționarea cinematografului pe viitor. Reprezentantul Companiei care a participat la audierile publice pe marginea demolării cinematografului i-a asigurat pe cei prezenți că proprietarul nu este interesat de demolarea clădirii.

Potrivit consilierului municipal din partea PSRM Alexandr Odințov, atitudinea „Cristin Vlad” poate fi explicată prin presiunea din partea funcționarilor Primăriei. „În cazul cinematografului „Gaudeamus” este vorba despre folosirea de către autoritățile locale a resursei administrative sub formă de presiune asupra agentului economic care a fost impus să încheie contractul cu alt agent de care ei au nevoie. Iar lor le trebuie agentul de care are nevoie Iurie Dîrda (membru Partidului Liberal cu interese în construcții – nota red.)”, s-a arătat convins alesul local.

Odințov a declarat că este dispus să confirme prin documente presiunea liberalilor asupra proprietarilor „Gaudeamus”. „Dispunem de copia solicitării de eliberare a autorizației de demolare a clădirii „Gaudeamus”. Cererea a fost semnată de reprezentanții unuia dintre agenții economici în spatele cărora stă Dîrda. Știm foarte bine că el are patru-cinci agenți economici prin intermediul cărora apară interesele propriului business. Noi nu știm exact l-au forțat ei (proprietarul Companiei „Cristin Vlad” – nota red.) sau nu l-au forțat să încheie acordul. Cert este faptul că el este împotriva demolării clădirii „Gaudeamus”. Există o înregistrare video în care el vorbește în public despre acest fapt”, a conchis consilierul din partea PSRM.

Autorizația de demolare a cinematografului „Gaudeamus” a fost eliberată de Primăria municipiului Chișinău la începutul lunii septembrie. Documentul a fost semnat de viceprimarul Nistor Grozavu. Primele mesaje privind eventuala demolare a cinematografului au apărut în februarie curent. În proiect se prevede edificarea în locul acestuia a două blocuri de locuit multietajate. Parterul clădirilor este destinat spațiilor comerciale, sălilor de cinema, restaurantelor și saloanelor de frumusețe.

Cinematograful „Gaudeamus” (pînă la destrămarea URSS purta denumirea de „40 de ani ai comsomolului leninist” – nota red.) a fost construit în anii '50 ai secolului XX. Pe parcursul ultimilor ani, la „Gaudeamus”, la fel ca și în „Odeon”, au fost organizate festivaluri internaționale de film, prezentări și premiere ale cinematografiei autohtone.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?