X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Mai multe farmacii din țară vor fi sancționate

26 sep. 2016,, 12:19   Societate
3215 1

Foto: jurnal.md

Inspectorii Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) au identificat o serie de nereguli în urma controalelor inopinate efectuate în farmacii la nivel național, transmite NOI.md


Reprezentanții AMDM au constatat că în unele farmacii lista medicamentelor şi dispozitivelor medicale de importanță socială nu este actualizată și nu se află la un loc accesibil pentru consumatori. O altă neregulă constatată vizează neinformarea cetățenilor despre tot spectrul de denumiri comerciale ale preparatelor, prețurile cu amănuntul ale acestora, precum și diversitatea de poziţii pentru aceeaşi denumire comună internaţională.

Inspectorii AMDM au efectuat și cumpărătura de control a unui medicament ce necesită prescripție medicală, iar farmacistul a eliberat preparatul, fără a vedea rețeta, ceea ce contravine ordinului Ministerului Sănătății.

Pe parcursul controlului inopinat s-au depistat și rețete eliberate cu încălcarea regulilor de prescriere a medicamentelor. Medicii au scris denumirile comerciale ale medicamentelor și nu cele internaționale. Mai mult, unele prescripții au fost indicate pe recipise, deși legislația prevede formulare de rețetă. AMDM deja a expediat sesizări în adresa conducerii instituțiilor medico-sanitare publice pentru luarea măsurilor de rigoare în privinţa medicilor, care au emis prescripții neconforme.

Inspectorii AMDM au emis mai multe prescripții și recomandări privind înlăturarea neregulilor identificate. La fel, au fost întocmite procese-verbale în baza art.77 alin. 5 al Codului Contravențional “Încălcarea regulilor de eliberare a medicamentelor”, care vor fi remise instanței de judecată pentru examinare şi aplicare a sancţiunilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?