X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ce este Sistemul de monitorizare a cutremurelor în timp real EMSC-CSEM

25 sep. 2016,, 11:35   Societate
8858 0

Foto: realitatea.net

Pe pagina electronică a Sistemului european de monitorizare a cutremurelor EMSC-CSEM (European Mediterranean Seismological Centre) sînt informațiile despre toate cutremurele de pe glob în timp real. Cu toată informația necesară despre aceste calamități.



Aceasta datorită faptului că toate stațiile seismice sînt în combinație în sistem și este posibil să urmărești un cutremur care a avut loc într-o țară, în alte țări.

Cuvîntul cutremur este folosit doar pentru acele mișcări ale plăcilor tectonice care provoacă daune majore, iar seism sau mișcări seismice pentru cele care trec neobservate și mișcări nonseismice pentru cele provocate de om.
La 24 septembrie 2016, pe glob au avut loc și sînt deja înregistrate 104 cutremure și seisme, dintre care 10 cu o magnitudine mai mare de 5 grade.

Istoric.
În 1904 a fost instituită Asociația Internațională Seismică și Fizica Pămîntului.
În 1952 a аvot loc prima adunare la care a fost constituită Comisia Europeană Seismologică.
În 1975 a fost instituit Sistemului european de monitorizare a cutremurelor EMSC-CSEM (European Mediterranean Seismological Centre).
Acest sistem permite formarea în timp real și menținerea bazei de date despre cutremure și seisme pe întreg globul. Permite schimbul permanent de informații despre seisme cu alte sisteme și stații seismice.

Unicul lucru pe care urmează să-l însușești este necesitatea de a te clarifica cu timpul. Timpul de referință pentru definirea fuselor orare este timpul universal coordonat (UTC), care are la origine timpul civil al observatorului astronomic Royal Greenwich Observatory din Greenwich, Londra.

Un fus orar este o zonă pe Pămînt în care este legal în vigoare aceeași oră (același timp). Timpul aflat legal în vigoare într-un anumit loc este numit timp legal, oră legală, oră oficială sau, uneori, timp standard sau oră locală.
Pentru Moldova și România: timpul de vară este UTC + 3h, iar timpul de iarnă este UTC + 2h. Pentru Moscova – UTC + 4h.
Ora exactă în diverse capitale ale țărilor lumii poate fi accesat aici:

Informația despre seismele înregistrate de sistemul de observatoare din România, ale Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pămîntului din România poate fi accesată la - www.infp.ro

Informația despre seismele înregistrate de sistemul de observare din Moldova - Institutul de Geologie din cadrul Academiei de Științe a RM și Centrul Seismologic - http://igs.asm.md/node/72. Aici pot fi vizualizate cutremurile recent înregistrate de Centru. La momentul actual ultimul cutremur înregistrat (și plasat pe pagină) este:

Data, timpul GMT
magnitudinea
latitudinea
longitudinea
adîncimea, km
23.09.2016/23:11:20 (GMT)
5.8
45.73N
26.64E
90

Avînd la bază un atît de bine aranjat sistem mondial de urmărire a situației și înregistrare a cutremurelor, este ceva incredibil că seismologii din România au anunțat despre un cutremur de 6,1 grade, ca după cîteva ore să se corecteze și să afirme că de facto cutremurul a avut o magnitudine de 5,4 grade și a fost unul ciudat.

Aceeași chestie e și cu seismologii din Moldova, care au anunțat despre un cutremur la sud de 6 grade, pe cănd în epicentru au fost doar 5,4.

Această posibilă gafă are loc pentru prima dată și se crede că și pentru ultima dată. Căci prea scump ne costă aceste glume despre seisme.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?