X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Expert, despre reținerea celor 15 judecători: Ilegalitățile trebuiau investigate cu mulți ani în urmă

21 sep. 2016,, 11:48   Societate
5481 4

Foto: trm.md

Consiliul Superior al Magistraturii cunoștea despre presupusa implicare a mai multor judecători în schemele de spălare de bani, încă din anii 2012-2014, dar reținerile au avut loc abia acum.


Opinia aparține directorului Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea, care a calificat drept suspect faptul că acest dosar a luat amploare peste doi ani și jumătate, imediat după arestarea omului de afaceri Veaceslav Platon, notează NOI.md.

Mai mult decît atît, în opinia juristului, Consiliul Superior al Magistraturii nu doar a închis ochii la ilegalitățile semnalate anterior, dar a promovat în funcții cîțiva dintre judecătorii suspectați de implicare în schemele frauduloase.

„Informații despre iregularități erau cunoscute demult. Această chestiune a fost discutată în CSM în anii 2012 și 2014 cel puțin. În 2014 a fost întocmit un raport al Inspecției Judiciare cu privire la schemele folosite. Cîte proceduri disciplinare sau schimbări sistemice au urmat? Doi judecători au fost promovați la curțile de apel, iar unul dintre ei – în funcția de președinte al Curții de Apel. Deși era conștient de implicarea în aceste scheme a unui din cei doi judecători, CSM a insistat pe promovarea acestuia. In primăvara anului 2014, președintele CSJ sesizează Procuratura și dosarul ia amploare doar peste 2,5 ani, după arestarea lui Veaceslav Platon. Nu vreau să spun ca abaterile nu trebuie investigate. Din contra, ele trebuiau investigate cu mulți ani în urmă”, a explicat Gribincea pe o rețea de socializare.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?