X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Locuitorii Găgăuziei şi Taracliei consideră Moldova drept parte a ”Lumii ruse”

20 sep. 2016,, 15:40   Societate
3045 3
Жители Гагаузии и Тараклийского района считают Молдову частью "русского мира"
Foto: wordpress.com

Locuitorii Găgăuziei şi cei ai raionului Taraclia consideră că Moldova este parte a "Lumii ruse".


Acest fapt rezultă din datele sondajului sociologic al studiului "Moldova între Est şi Vest: viziuni din Găgăuzia şi Taraclia", prezentate marţi de Institutul de Politici Publice (IPP).

Sondajul a fost realizat de compania СВS-AХА printre 700 de locuitori din Autonomia Găgăuză şi din raionul Taraclia. Marja de eroare este de 4%.

Reprezentantul СВS-AХА, sociologul Vasile Cantarji, a declarat că, potrivit sondajului, 65% dintre locuitorii celor două regiuni consideră că Moldova este parte a "Lumii ruse", 21,5% consideră că este un stat independent şi numai 2% consideră că este parte a comunităţii europene. În acelaşi timp, 34% consideră că viitorul Moldovei este împreună cu Rusia, peste 30% pledează pentru federalizare cu doi subiecţi – Transnistria şi Găgăuzia - şi numai 19% consideră că Moldova trebuie să fie un stat independent, suveran şi unitar. De asemenea, 43% ar vrea să vadă în Moldova un sistem politic de tip sovietic, 42% doresc să vadă o democraţie suverană după exemplul Rusiei şi 3% vor să vadă în Moldova un stat de model occidental. Totodată, 38% consideră că Patria lor este URSS, 37% - Moldova, 17% - Rusia.

"Toate acestea se întîmplă din cauză că locuitorii din Găgăuzia şi Taraclia nu se simt cetăţeni ai unei ţări unitare, iar autorităţile nu acordă atenţia necesară acestei chestiuni. Sondajul arată că ei primesc informaţia, în primul rînd, din presa rusă, vorbesc, în general, în limba rusă şi puţin se interesează despre ce se întîmplă în Moldova", a spus Cantarji.

Astfel, potrivit sondajului, aproape 50% dintre respondenţi vorbesc acasă în limba rusă, numai 17% posedă bine limba română, 43% înţeleg româna, dar nu o vorbesc, iar 40% nu ştiu deloc limba de stat. În acelaşi timp, limba rusă o cunosc aproape 100% dintre respondenţi, 80% aleg limba rusă ca limbă principală de studii pentru copii şi numai 10% tind să înveţe copiii lor în limba maternă.

"Nu există tendinţe pozitive în studierea limbilor găgăuză şi bulgară. Problema principală constă în lipsa politicilor de stat în acest domeniu. De asemenea, locuitorii regiunii nu au nicio jenă faţă de învăţarea limbii de stat. Oamenii vorbesc, în primul rînd, de o politică eşuată în domeniul învăţării limbii de stat, precum şi de lipsa unui mediu corespunzător", a menţionat sociologul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?