Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Chirtoacă susține proprietarul ce vrea să demoleze „Gaudeamus”-ul

19 sep. 2016,, 17:45   Capitala
3286 3

Foto: reduceri.md

Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, vine în susținerea proprietarului ce urmează să demoleze Cinematograful „Gaudeamus”.


„Acel proprietar are dreptul să facă ceea ce îi permite legea”, afirmă edilul, citat de NOI.md.

În cadrul ședinței săptămînale a serviciilor Primăriei, primarul a dispus convocarea într-o ședință a actualului proprietar al Cinematografului, a cîtorva arhitecți și a unor persoane care, într-un mod sau altul, au legătură cu situația creată în ultimul timp, pentru a dezbate problema apărută.

„Păreri putem avea multe. Unii sînt pro, alții – contra, nu-i o noutate. Însă ceea ce m-a mirat este faptul că este contestat dreptul proprietarului de a face ceva cu clădirea pe care o are. Nu este un monument de arhitectură, prin urmare, proprietarul are dreptul să dispună de ea. Dar nu e normal ca neproprietarii să decidă soarta proprietății altcuiva”, a menționat Chirtoacă.

Cu toate părerile expuse în ultima vreme de către primar, societatea se declară totalmente contra demolării Cinematografului, în unele cazuri venind chiar și cu propuneri concrete pentru a salva clădirea.

Contactat de NOI.md, filmologul și scenaristul Victor Andon, la fel ca și alți reprezentanți ai domeniului cinematografic din țară, s-a declarat categoric împotriva demolării edificiului.

„E unicul loc unde se mai organizează festivaluri de filme internaționale și unde se mai oferă posibilitatea vizionării filmelor pe gratis. Dacă se va demola Cinematograful, unde se vor mai întîlni oamenii?! Un sector întreg va rămîne fără o sală de proiecții cinematografice. Nu este normal”, a afirmat Andon.

Mai mult, cineastul susține că mormintele pe care le caută primarul Chirtoacă – cele ale lui Bernardazzi și Schmidt – nu există, deoarece Bernardazzi ar fi murit cu mult înaintea constituirii în acest loc a cimitirului.

Victor Andon a propus și el, la rîndul său, o soluție pentru a se evita demolarea „Gaudeamus”-ului: „Primăria ar trebui să preia acest cinematograf în gestiunea sa. Bani există, deoarece organizatorii festivalurilor ce se petrec acolo oricum achită, chiar dacă oamenii nu plătesc biletele”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?