Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Platon: Șor făcea toată munca murdară în „furtul secolului”

16 sep. 2016,, 15:45   Societate
6651 5
Платон: Шор делал всю чёрную работу в «краже века»
Foto: zugo.md

Omul de afaceri Ilan Șor a devenit „muncitor la negru” în cazul furtului a peste un miliard de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova.


Astfel, Șor le ajuta altor persoane implicate să realizeze combinații financiare care în țări cu economii mai dezvoltate sînt considerate primitive. Declarația a fost făcută de omul de afaceri Veaceslav Platon într-un interviu acordat publicației electronice „NewsMaker”, notează NOI.md.

Platon a relatat prin intermediul avocaților săi care i-au transmis întrebările jurnaliștilor despre viziunea sa asupra crizei din sectorul bancar, care a fost urmată la sfîrșitul anului 2014 de o impulsionare suspectă a activității „Băncii de Economii”, „Băncii Sociale” și „Unibank”. Potrivit lui Platon, au fost folosite combinații financiare primitive, pe care „orice bancher rus le-ar fi descifrat în 15 minute”. Una dintre aceste combinații, potrivit lui Platon, a fost decizia de a introduce administrație temporară la Banca Națională la sfîrșitul anului 2014. După aceasta a urmat scoaterea activelor, ceea ce a înrăutățit situația din sectorul bancar.

Omul de afaceri a numit persoanele implicate în furtul bancar, printre care și organele puterii de stat. „În aceste acțiuni ilegale (scoaterea banilor din sistemul bancar - nota red.) se poate observa o conlucrare concertată dintre Guvern, BNM, CNA, Procuratura Generală și Curtea Supremă de Justiție. Este un mozaic care formează situația generală din mai multe elemente separate. Însă mai există și date factologice, care vor fi prezentate de avocații mei din străinătate un pic mai tîrziu”, a promis Platon.

Platon a scos în evidență rolurile pe care le-au avut Serghei Iaralov și Ilan Șor. Apropo, anume în baza mărturiilor lui Șor, la sfîrșitul lunii iulie a fost emis mandatul de căutare internațională a lui Platon și a fost intentat dosar penal pe numele acestuia. „În această combinație «calul de povară» a fost Ilan Șor, care se ocupa nemijlocit de toată munca murdară. Acțiunile lui erau coordonate de Serghei Iaralov (om de afaceri, cetățean al SUA – nota red.). Iaralov este foarte atent. Prin intermediul lui avea loc transformarea banilor în numerar. Nu știu cum erau împărțiți banii furați, însă se pare că Șor a primit puțin, avînd în vedere că după o asemenea operație el a fost nevoit să contracteze un credit de 12 milioane de dolari de la «Victoriabank» pentru procurarea unui avion. Este absurd să contractezi un credit dacă ai participat la furtul a cîteva sute de milioane de dolari”, consideră Platon.

Omul de afaceri Veaceslav Platon a fost anunțat în căutare internațională pe 25 iulie, în baza mărturiilor depuse de primarul Orheiului, Ilan Șor. În seara aceleiași zile Platon a fost reținut la Kiev de angajații Serviciului de Securitate al Ucrainei. În noaptea de 30 august omul de afaceri a fost extrădat în Moldova.

Platon este suspectat de implicare în scoaterea ilegală a unor sume mari de bani din „Banca de Economii”. Prejudiciul adus băncii de către Platon este estimat la peste 800 de milioane de lei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?