X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Filip: Moldova vrea să majoreze exporturile de vinuri şi fructe în Belarus şi ţările CEEA

16 sep. 2016,, 15:30   Economie
2818 4
Филип: Молдова хочет увеличить экспорт вина и фруктов в Беларусь и страны ЕАЭС
Foto: gov.md

Moldova este deschisă pentru implementarea în Belarus a proiectelor comune pentru dezvoltarea infrastructurii în scopul majorării exporturilor de mărfuri moldoveneşti, inclusiv a fructelor, legumelor și vinului pe pieţele Belarusului şi Comunităţii Economice Eurasiatice.


Acest fapt a fost relevat de prim-ministrul Moldovei, Pavel Filip, la întîlnirea cu Preşedintele Belarusului, Alexandr Lukaşenko, care a avut loc la Bișkek, în cadrul reuniunii Consiliului șefilor de state membre ale CSI.

Părţile au examinat în cadrul dialogului perspectivele dezvoltării relaţiilor moldo-belaruse. Premierul a dat o înaltă apreciere caracterului ascendent al cooperării bilaterale, precum și intensificării dialogului politic. Totodată, Pavel Filip a salutat vizita prim-ministrului belarus în Moldova, care urmează să aibă loc pe 2-3 octombrie curent, evidențiind că aceasta este o bună oportunitate pentru a identifica noi posibilități de aprofundare a relațiilor bilaterale și pentru a stabili parteneriate în noi domenii de cooperare.

La rîndul său, Alexandr Lukașenko a apreciat caracterul constructiv al relațiilor bilaterale, care se bazează pe prietenie și respect reciproc. Șeful statului belarus a pledat pentru valorificarea plenară a oportunităților oferite de Zona de comerţ liber din cadrul CSI și Zona de liber schimb Republica Moldova – Uniunea Europeană, precum şi pentru intensificarea cooperării comerciale și industriale dintre cele două state.

Republica Belarus este unul dintre principalii parteneri economici ai Moldovei. În anul 2015, companiile moldovenești au exportat produse pe piața belarusă în valoare totală de peste 130 mil. dolari, în timp ce importurile au depășit 84 mil. dolari. În primele șase luni ale anului curent, balanța comercială bilaterală a atins 100 mil. dolari.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?