Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Conflictul din Federația de Tenis ia amploare

15 sep. 2016,, 18:02   Societate
12848 27
Конфликт в федерации тенниса: становится жарче
Foto: mail.ru

În luna mai curent, comunitatea de tenis din Moldova a fost bulversată de uzurparea puterii în cadrul Federației de Tenis de către administrația acesteia.


Printre fondatorii Federației se numără, inclusiv, cîteva organizații fantome. Sponsorul general este Ilan Șor, care figurează în dosarul furtului miliard din trei bănci. Președintele Federației de Tenis, Maria Tauber, figurează în raportul Kroll în „grupul Șor”, cu suma totală de circa 15 milioane de lei.

Esența conflictului


Potrivit Statutului Federației de Tenis, care a fost elaborat cu încălcări grave ale legislației moldovenești, membrii Federației nu pot fi persoane fizice, adică tocmai cei care își dau aportul zilnic în dezvoltarea tenisului din țară – sportivii, antrenorii, reprezentanții cluburilor reale. Detașîndu-se de comunitatea de tenis, Federația a introdus în calitate de membri cîteva cluburi de tenis fantomă și în numele lor conduce cu tenisul țării. Cotizația de membru a fost majorată de 20 de ori și constituie 10 mii de lei, față de suma indicată în Statut. Totul a fost făcut pentru a nu lăsa șanse cuiva să devină membru al Federației.

Activiștii comunității de tenis s-au adresat la Ministerul Justiției, sesizînd necorespunderea prevederilor Statului FTM cu actele normative în vigoare. Ministerul Justiției, prin dispoziția nr. 0516024 din 12 mai curent, a obligat FTM să introducă modificările în Statut și, în special, să le asigure persoanelor fizice dreptul de a deveni membri ai FTM.

Pentru executarea acestei dispoziții, grupul de activiști le-au propus actualilor membri ai Federației, cu acordul reprezentanților grupului de inițiativă al comunității de tenis, să organizeze o adunare-conferință deschisă, la care să fie invitate toate persoanele juridice și fizice, ce au tangență cu tenisul din țară – sportivi, antrenori, părinți, sponsori, veterani și amatori de tenis.

De asemenea, ei au propus ca la această conferință să fie introduse modificările în Statutul FTM ce ar corespunde întocmai punctului 15 din Regulamentului privind Federația, aprobat de Guvern; să aprobe cotizația de membru al Federației pentru persoanele fizice, în mărime de 100 de lei, și cotizația anuală, în mărime de 300 de lei, și să accepte prin vot deschis noii membri ai Federației de Tenis a Moldovei. După ce au publicat apelul către administrația Federației http://pan.md/vox-populi/zahvachennaya-federatsiya, activiștii au așteptat un răspuns pentru a putea continua procesul de „epurare a Federației de Tenis din Moldova”.

Dna Tauber dispune de „informații”


Însă comunitatea de tenis nu a primit niciun răspuns. După trei luni de la publicarea și discutarea activă a apelului pe rețelele de socializare, Marina Tauber, în sfîrșit, s-a pronunțat în acest sens, în cadrul emisiunii „Ecoul sportului” din 9 august, la unul dintre posturile de televiziune.

Fondatorul Clubului Sportiv „Tenis-Plus” și tatăl unei vestite tenismane, Alexandr Vdovenco, a adresat un mesaj redacției NOI.md cu rugămintea de a-l publica.

„Neavînd un alt răspuns oficial, considerăm că aceasta și este poziția președintelui Federației de Tenis din Moldova”, se arată în scrisoare. Avînd în vedere că eu sînt unul dintre cei care a scris, împreună cu alți colegi, articolul (semnătura mea e prima), mă văd obligat să comentez poziția anunțată de dna Tauber, mai ales că ea a menționat familia mea de cîteva ori în interviul său.

Începutul interviului dnei Tauber era foarte promițător: „Nu doresc niciodată să fac parte din scandalurile ce contravin eticii profesionale și juridice”. Și eu m-am pregătit cu satisfacție să ascult răspunsul ei constructiv la întrebările adresate în articol, care au ocupat cel puțin o treime din textul ei. Mai departe, o citez pe dna Tauber din acest interviu „nescandalos și constructiv”: „Articolul a fost la comandă”, „această situație murdară”, „acest scandal a fost inițiat pentru un PR negru”, „fiecare își va primi răspunsul”, „eu citesc niște fantezii, povești”, „cine a făcut mai mult ca mine?”, „e un circ”, cine a sponsorizat aceste acțiuni?. Și, desigur, lovitura de grație a dnei Tauber: „Noi avem dreptul să ne adresăm în instanță” (nu e a bine să menționezi atît de des judecata și să tot pedalezi în jurul ei).

Inițial, m-am gîndit: fie, femeia s-a simțit ofensată, a spus multe lucruri în plus, și că măcar la sfîrșitul interviului va încerca constructiv, cu documentele în mînă să răspundă la întrebările puse în articol. Să răspundă, dacă nu autorilor, atunci comunității de tenis, care urmărește acest „circ”. Dar nu, liniște absolută.

O altă frază a dnei Tauber m-a amuzat: „Articolul a fost la comandă și, potrivit informațiilor mele, a costat 15 mii de lei – o sumă bună”. Avînd în vedere că eu, împreună cu colegii, am colectat informația, am analizat și am scris articolul și, respectiv, primul l-am semnat, atunci apare întrebarea – cine și cui i-a comandat și i-a plătit cei 15 mii de lei depistați de dna Tauber? Sau poate eu mi-am pus singur dintr-un buzunar în altul acești bani și am uitat? Dna Tauber chiar oferă și sfaturi cum ar fi fost mai bine de utilizat această sumă. Dar cred că ea nu ar vrea să aibă de a face cu asemenea sumă, deoarece cred că dna Tauber preferă cifra de 15 milioane de lei. Cam aceeași sumă figurează în raportul Kroll privind două episoade legate de acțiunile „Eximbank” și spălarea banilor prin intermediul băncilor din Țările Baltice. O informație mai detaliată va fi obținută de anchetă, probabil, de la Șor.

Aceste întrebări, dna Tauber, v-au fost adresate nu o dată, însă drept răspuns – liniște. Vi le adresez încă o dată doar pentru faptul că v-ați apucat să-mi numărați banii și nu doar să-i numărați, dar și să dați sfaturi cum să fie folosiți. Mă grăbesc să vă raportez că, simțind un control strict din partea Dvs. asupra mijloacelor mele, eu am investit în construcția cortului de tenis de la Vadul lui Vodă. Poate ați auzit de el? Iar în această perioadă, conform informațiilor mele, Dvs. ați procurat un apartament de lux în centrul orașului. Însă noi nu credem acestor date. Dvs., probabil, ați investit mijloacele personale în construcția Academiei de Tenis „Maria Tauber”, despre care Dvs. nu spuneți nimic? Însă la modul serios, nu aș dori să scriu despre asta acum, dar odată, totuși, trebuie pus la punct administratorul care depășește limitele”.

Despre cel mai important


„În ce scop a fost scris articolul «Federația capturată»și ce nu poate înțelege (sau nu vrea să înțeleagă) dna Tauber? – continuă Alexandr Vdovenco în scrisoarea sa. Așadar, aceleași întrebări – cînd Federația va îndeplini indicațiile Ministerului Justiției și cerința Regulamentului privind federațiile, aprobat de Guvern, și va introduce modificările în statutul său, ce vor asigura drepturile reprezentanților întregii comunități (sportivilor, antrenorilor, reprezentanților cluburilor etc.) de a fi membri ai Federației? Sau poate acest lucru deja s-a făcut? Atunci faceți publică această noutate și noi împreună vom stabili o dată pentru adunarea generală anuală a comunității de tenis, în cadrul căreia vom primi în rîndurile Federației persoanele care au acest drept.

Apropo, nu toți știu că atunci cînd se crea Federația, aceasta avea 72 de membri. Și astăzi nu trebuie să fie mai puțini. Și e corect: cu cît mai mulți, cu atît mai bine, or, aceasta este o organizație obștească și, conform legislației, este creată pentru toți cei care contribuie la dezvoltarea tenisului, dar nu pentru cluburile fantomă. Desigur, federația reorganizată va dori să realeagă organele de conducere (consiliul, comisia de revizie, președintele etc.). Dar Dvs. oare să vă temeți de comunitatea de tenis, doamnă Tauber? Dvs., cu siguranță, vă veți înainta candidatura la postul de președinte. Veți ieși la tribună și veți spune fraza-cheie: „Cine a făcut mai mult ca mine?” Iar dacă aveți nevoie de un grup de susținere, atunci aduceți-i pe foștii și actualii miniștrii, funcționari și sponsori generali, ca ei să spună cît sînteți de neînlocuit.

Această alegere va oferi acea legitimitate juridică și obștească, pe care în prezent nu o aveți. Și atunci vor dispărea de la sine toate pretențiile față de actuala federație nelegitimă. Iar dacă acestea vor apărea, atunci președintele ei va avea un arbitru suprem – adunarea generală a Federației, care și este singurul stăpîn al acestei organizații obștești.

Doamnă Tauber! Mi s-a creat impresia că Dvs. sau nu ați citit pînă la capăt articolul nostru, sau nu ați înțeles esența propunerilor expuse acolo. Dacă eu greșesc, atunci faceți ceea ce oricum va trebui să faceți – să deschideți o organizație obștească cu denumirea de Federația de Tenis din Moldova. Doar vă poziționați drept adeptă a democrației! Dar ați monopolizat tacit timp de cîțiva ani puterea în Federație. A trecut timpul. Nu se poate să deschizi o piață de haine în centrul unei asemenea țări în curs de dezvoltare ca Moldova. La fel nu se poate să exploatați la nesfîrșit organizația obștească. Am încercat cum pot să aduc la cunoștința Dvs., doamnă Tauber, esența acestui articol „la comandă”, „comandat” de reprezentanții comunității de tenis, cu care comunic în permanență, fiind fondatorul unui club de tenis și tatăl unei tenismane”.

„În secret”, de dna Tauber


„Iar la final, «în secret» față de dna Tauber, vreau să mă consult cu comunitatea de tenis, cu cei pe care nu-i cunosc personal, inclusiv cu cei care nu împărtășesc punctul meu de vedere, scrie Alexandr Vdovenko. Eu m-am interesat de statutul juridic al Federației de Tenis sub influența unui conflict apărut între fiica mea și administrație și am ajuns la concluzia că Federația este condusă de două persoane – dna Tauber și dnul Helbet, fapt ce contravine normelor juridice și obștești. Eu nu mi-am făcut programare la dna Tauber, dar am obținut (inclusiv de la Ministerul Justiției) următoarele documente: Legea privind asociațiile obștești, Legea privind cultura fizică și sportul, Regulamentul privind organizarea și funcționarea federațiilor sportive naționale, Statutul Federației de tenis, Regulamentul privind aderarea la Federație și un șir de alte documente. Toate aceste acte eu le-am analizat minuțios împreună cu colegii. În urma analizei a devenit clar că Federația este capturată de un grup de persoane, din contul cluburilor fictive create de acestea. De aici a și apărut articolul analitic.

Conflictul cu fiica mea e deja istorie. Eu nu am nimic de a face cu această federație în afară de niște probleme tehnice ale fiicei mele, legate de ea. Iar dacă clericii de la federație îi vor pune bețe-n roate, atunci eu am suficiente posibilități de a-i pune la punct (desigur, doar pe cale legală). Însă dacă nu vom putea privi deloc acest „circ”, atunci vom fi nevoiți să schimbăm pentru fiica noastră țara, pentru care vom putea juca fără vreo presiune administrativă. Așa, de exemplu, a procedat membrul selecționatei Moldovei Maxim Dubarenco.

Din sentimentul dreptății, eu și colegii mei am putea aduce acest caz pînă la un final legal doar cu o singură condiție, dacă comunitatea de tenis din țară are într-adevăr nevoie de asta. Dacă majoritatea se complace în actuala situație, cînd cineva are ceva de pe „masa domnească”, cuiva (iar aceste persoane sînt foarte multe) Tauber poate îi este datoare și poate să nu-i restituie, cuiva ceva i s-a promis, cineva a fost lăudat, cuiva pur și simplu i s-au spus verzi și uscate, iar cineva în general nu vrea să se clarifice, atunci toate eforturile noastre nu au sens. Și noi, la drept vorbind, cu mare ușurință vom lăsa baltă toate acestea, or, nimeni nu ne plătește pentru asta (așa cum îi place să spune Tauber).

Însă, dacă aveți de gînd să deveniți stăpîni colectivi ai Federației, așa cum prevede legea și conștiința, atunci noi sîntem gata să ne străduim, fără a pretinde ceva personal, pentru comunitate (nu întotdeauna totul se reduce la bani și cîștig).

Acum, noi cu Tauber jucăm în următorul joc: noi scriem scrisori oficiale organelor de stat, iar ea intră în aceste cabinete prin ușa din spate – o variantă europeană cu accent național.

Judecînd după aceste acțiuni ale așa-zisului președinte al Federației de Tenis din Moldova, ea crede în sistemul „cumătrismului și nănășismului”. Important este să fii de-al lor. Știm noi aceste metode, dar pentru noi am hotărît că vom decide totul prin metode oficiale. Însă mai este un principiu – transparența. Vom numi în presă numele angajaților responsabili care, în detrimentul legii, stopează soluționarea problemelor, ce sînt obligați să le decidă în virtutea funcțiilor ocupate. În primul rînd, aceasta ține de ministrul Tineretului, dna Zubcu, pe care intenționăm să o acționăm în judecată.

Așadar, îi rog pe toți membrii comunității de tenis care consideră că aceasta e cauza lor, să se pronunțe, dacă sînt de acord ca membri ai Federației să devină toți care prin munca sa contribuie la dezvoltarea tenisului din țară, dar anume sportivii, antrenorii, reprezentanții cluburilor reale de tenis, investitori etc. și astfel, ca Federația să devină o organizație obștească deschisă?

Pentru noi este importantă poziția fiecăruia dintre voi. Pornind de la opinia colectivă, noi vom întreprinde pașii următori.

P.S.: Doamnă Tauber, nu mai ascundeți Statutul Federației! În conformitate cu Legea privind asociațiile obștești (art. 3 punctul 2) și punctul 2.5 al aceluiași statut, plasați-l pe site-ul Federației! Trebuie să începem cu ceva democratizarea FTM!”
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?