X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

Sindicatele, îngrijorate de creşterea numărului de accidentări la locul de muncă

14 sep. 2016,, 11:24   Societate
2280 0
Профсоюзы обеспокоены ростом производственного травматизма
Foto: gzt.md

Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) este îngrijorată de creşterea numărului de accidentări la locul de muncă şi şi-a exprimat din nou dezacordul faţă de moratoriul instituit de Guvern asupra controlului de stat al agenţilor economici, inclusiv din partea Inspectoratului Muncii.


Surse din cadrul CNSM au relatat că, potrivit informaţiei prezentate de către şefa Inspectoratului Muncii al Sindicatelor, Elenei Carchilan, în primul semestru al anului curent au fost înregistrate 216 accidente de muncă, cu 24 de cazuri mai multe decît în aceeaşi perioadă a anului trecut. Dintre acestea, 15 au fost accidente mortale, numărul acestora dublîndu-se faţă de prima jumătate a anului 2015.

Potrivit ei, sporirea cazurilor de accidentări la locul de muncă, inclusiv a cazurilor mortale, este determinată de limitarea accesului inspectorilor de muncă la unităţile economice, impuse prin moratoriul instituit de Guvern asupra controlului de stat. Mai mult decît atît, moratoriul face dificilă colaborarea între inspectorii muncii sindicali şi cei de stat.

Ea consideră că împiedicarea controlului condiţiilor de muncă şi al respectării regulilor tehnicii de securitate contravine normelor internaţionale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi expune la riscuri sporite viaţa şi sănătatea lucrătorilor.

"În condiţiile în care fiecare salariat petrece o treime din viaţă la serviciu, securitatea şi sănătatea la locul de muncă trebuie să fie o prioritate atît pentru unitate, cît şi pentru stat şi pentru angajat", a subliniat Carchilan.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?