X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Studiu: Luna plină ar putea declanșa un cutremur devastator

13 sep. 2016,, 23:00   Externe
5218 0

Шансы на мега-землетрясения увеличиваются после новолуния или полной Луны
Foto: vulkania.ru

Un cutremur puternic poate avea loc cu precădere în timpul mareelor neobișnuit de mari, care au loc în special în nopțile cu lună plină sau cu lună nouă, conform unui studiu recent, realizat în SUA.


Fluxul, care are loc de două ori pe zi, este cauzat de forța gravitațională a lunii. Cu toate acestea, de două ori pe lună, pe timp de lună plină și de lună nouă, fluxul este mai mare decît de obicei, deoarece luna, pămîntul și soarele sînt aliniate.

Un cutremur puternic poate fi provocat, astfel, de greutatea suplimentară de apă, care apasă în direcția faliilor scoarței terestre. Deși teoria este mai veche, acesta este primul studiu care pare să demonstreze o legătură directă între mare și producerea cutremurelor, conform usatoday.com.

Cauza directă a producerii marilor cutremure nu este cunoscută pe deplin, însă cercetătorii spun că ele pot avea loc din cauza unui proces în cascadă. Astfel, o mică fisură în scoarța terestră se poate transforma într-o ruptură de proporții.

Cifrele vorbesc de la sine


Studiul, realizat de seismologul Satoshi Ide, de la Universitatea din Tokyo și publicat în revista britanică „Nature Geoscience”, a demonstrat un fapt interesant. Ultimele cutremure devastatoare, precum cel din Sumatra, din 2004, care a ucis 230.000 de oameni, și cel din Japonia, din 2011, care a ucis 15.000 de oameni, au avut loc în perioade cu lună nouă sau cu lună plină.

De fapt, 9 din cele mai mari 12 cutremure înregistrate au avut loc în preajma zilelor (sau chiar în zilele) cu lună nouă sau cu lună plină.

Cercetătorii nu au descoperit, însă, nici o legătură între aceste perioade ale lunii și cutremurele mici.

„Cercetătorii vor considera aceste rezultate ca fiind foarte interesante”, a declarat seismologul John Vidale, de la Universitatea din Washington.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?