X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

În septembrie leul moldovenesc îşi va menţine stabilitatea în raport cu dolarul SUA

13 sep. 2016,, 12:37   Economie
2067 0
В сентябре курс лея сохранит стабильность по отношению к доллару США
Foto: dosug.md

Pînă la sfîrşitul lunii septembrie, leul moldovenesc îşi va menţine stabilitatea relativă în raport cu dolarul SUA, fapt ce va permite să nu depăşească nivelul de 20 MDL:$1


"Spre mirarea dealerilor, în acest an, oferta de valută în numerar din partea populaţiei a fost cu mult mai mare decît în anii trecuţi. Ce-i drept, în ofertă a predominat moneda unică europeană, lucru care nu se poate spune despre dolarul american şi rubla rusească, al căror flux a fost destul de slab", spun participanţii pieţei valutare.

Potrivit lor, în acest an nu s-a conformat declinul tradiţional al ofertei de valută în numerar din partea populaţiei.

"În pofida volumelor scăzute în septembrie, comparativ cu august, cu aproximativ 30-40%, oricum oferta de valută rămîne una importantă, ceea ce permite monedei naţionale să se simtă destul de stabil şi previzibil", a spus un dealer valutar de la o bancă.

Participanţii pieţei menţionează poziţia activă a dealerilor Băncii Naţionale, care practic în fiecare zi cumpără valută.

"O asemenea poziţie a regulatorului a suprimat chiar şi cea mai mică tendinţă de deviere a cursului, atît referitor la consolidarea leului, cît şi referitor la devalorizarea lui", au comunicat interlocutorii.

Cîţiva dealeri valutari au atras atenţia la poziţia "apatică" a agenţilor economici, care, de obicei, în septembrie convertesc valuta pentru creşterea volumului de importuri.

"În acest an, deocamdată, nu se atestă acest lucru, fapt ce arată o activitate slabă a importatorilor", a menţionat un dealer, care consideră că operatorii pieţei de carburanţi pot "scutura" suficient cursul stabil al leului.

Potrivit lui, acest lucru s-ar putea întîmpla la scăderea preţurilor la petrol, pe de o parte, şi din cauza că dealerii BNM nu ar mai vrea să cumpere valută pe piaţă.

"Atîta timp cît preţul la petrol se menţine la un nivel destul de înalt, aproximativ $50 pentru un baril, iar autoritatea de reglementare doreşte să completeze rezervele valutare, cursul leului se va menţine în diapazonul obişnuit pentru participanţii pieţei: 19,75-19,85 MDL:$1", consideră dealerul, care susţine că acest curs se va menţine pînă la sfîrşitul lunii septembrie.

Participanţii pieţei au atras atenţia la fluxul monetar, intensificat în ţară de producătorii de cereale.

"Politica de preţuri în Moldova contribuie la faptul că importatorii cumpără grîu moldovenesc din recolta anului 2016, ale cărui preţuri sînt un pic mai atractive decît în alte ţări din regiune", a menţionat dealerul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?