X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

ANRE va avea dreptul de a stabili preţul plafon la gazul lichefiat

8 sep. 2016,, 09:15   Economie
2515 0
НАРЭ вернут право устанавливать максимальные цены на сжиженный газ
Foto: gagauzinfo.md

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va obţine din nou dreptul exclusiv de a stabili preţurile plafon cu amănuntul la gazul lichefiat.


Ele vor fi ajustate și a stabilite de regulator, la fiecare două săptămîni, în funcție de cotațiile internaționale la gazul lichefiat, publicate pe site-ul ANRE. Comercializarea cu amănuntul a gazului lichefiat la preţul care depăşeşte cotaţia stabilită de ANRE va fi interzisă.

Acest fapt este prevăzut de amendamentele respective la Legea privind piața produselor petroliere, care au fost aprobate de Guvernul Moldovei, informează NOI.md.

Potrivit Ministerului Economiei, modificările şi completările propuse prevăd ajustarea mecanismului de stabilire a prețului de comercializare cu amănuntul la gazul lichefiat, ele schimbă esențial conceptul Legii privind piața produselor petroliere, referitor la stabilirea preţurilor la gazul lichefiat şi atribuie ANRE prerogative suplimentare în acest context prin stabilirea mecanismului de formare a preţurilor la gazul lichefiat în baza preţurilor plafon cu amănuntul.

Amendamentele propuse de Guvern vor avea efecte imediate, atît asupra consumatorilor, cît şi a mediului de afaceri, prin limitarea practicilor abuzive la formarea preţurilor la gazele lichefiate, concomitent cu excluderea carenţelor existente în mediul concurenţial, toate acestea în perspectivă fiind orientate spre liberalizarea loială a pieţei care se bazează exclusiv pe principiile economiei de piaţă.

La sfîrşitul lunii august curent prim-ministrul Pavel Filip a solicitat Ministerului Economiei să elaboreze şi să prezinte în regim de urgenţă pentru aprobare proiectul de lege privind revenirea la mecanismul de plafonare a prețurilor de vînzare cu amănuntul a gazului lichefiat, pentru a corecta greşeala comisă. Documentul aprobat de cabinetul de miniștri urmează să fie prezentat Parlamentului pentru adoptare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?