Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Pușcaș: Ce va fi cu voi unioniștii în următorii 100 de ani?

5 sep. 2016,, 12:15   Politică
12420 29
Пушкаш: Что будет с вами, унионистами, в следующие 100 лет?
Foto: tv21.md

Victor Pușcaș deputat în Parlamentul Independenței, fost judecător la Curtea Constituțională, vine cu o reacție la materialul publicat de Elena Robu, moderatoarea emisiunii „Alb & Negru” de la „Unimedia”.


Pușcaș susține că după participarea sa la dezbaterile din 18 august 2016, dedicate Zilei Independenței, Elena Robu a postat pe blogul său un material intitulat „Și cu stataliștii ce facem?”. „Probabil că doamna astăzi face unirea, iar mîine va decide ce va trebui să facă cu stataliștii”, afirmă acesta.

„Ne permitem să-i răspundem doamnei Elena Robu: poate că se va proceda cu stataliștii așa cum s-a procedat cu Alexandru Ioan Cuza, domnitorul Moldovei, fondatorul Principatelor Unite Moldova și Valahia în 1859, ca el, peste puțin timp după unire, să apuce drumurile pribegiei prin statele Europene cu interzicerea de a mai reveni la baștină. Dar poate că doamna a pus o întrebare retorică? În orice caz, cum ni se pare, întrebarea ei este combătută de o persoană care se identifică ca Alexandra. Citind articolul «Și cu stataliștii ce facem?», Alexandra zice «Întrebarea din titlu e incorectă, de parcă ar fi vorba de o minoritate problematică.

Formularea corectă ar fi «Și ce au să facă stataliștii cu noi».., pentru că ei sînt majoritari și la butoane»… Îi răspund doamnei Alexandra la întrebarea «ce o să facă majoritatea?» Nimic, doamnă. Niciun fel de represiuni. Suveranitatea și independența statului moldovenesc aparțin tuturor cetățenilor săi, care sînt egali în fața legii și a autorităților publice, indiferent de rasă, naționalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie, apartenență politică, avere, origine socială, starea sănătății etc.”, susține Pușcaș.

Potrivit lui, consolidarea independenței depinde de fiecare dintre noi – astăzi, mîine și peste o sută de ani. „Ideea unirii, împărtășită de unii cetățeni ai statului moldovenesc (realizarea dreptului la opinie și libera exprimare), nu este un proiect politic și în mod legal nu s-a discutat niciodată în acești 25 de ani și cred că nici nu se va discuta în viitor. Cei care afirmă cu răutate că Republica Moldova a eșuat ca stat pornesc de la problema eșuării unirii și, fiind influențați de problemele pe care, sînt ferm convins, le putem rezolva. Dar trebuie ca căutătorii permanenți de identitate să dorească acest lucru. Și atunci statalitatea Republicii Moldova va pătrunde în adîncimea secolelor”, scrie acesta.

Pușcaș consideră că, probabil, toți cei care doresc binele poporului nostru ar trebui să fie de acord cu fostul ambasador al Uniunii Europene în Moldova Kalman Mizsei, care concluzionează următoarele: „În timpul cînd unirea cu România este irealizabilă, iar potrivit sondajelor, și nepopulară, întoarcerea sub tutela Rusiei ar fi o nenorocire națională. Moldova trebuie recunoscută în mod serios ca un stat independent cu un amestec al identităților. Însă oamenii, indiferent de problemele lingvistice, trebuie foarte serios să perceapă obligațiunea civică de a construi statul independent și înfloritor al fiecăruia.” (traducere efectuată de către autor din limba rusă).

Ultimul sondaj sociologic desfășurat de IMAS în perioada 25 iulie – 8 august 2016 demonstrează faptul că majoritatea respondenților susțin statalitatea Republicii Moldova, și în pofida sumedeniei de probleme, se mîndresc cu statul său și manifestă încredere în viitor.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?