Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Islam Karimov a fost înmormîntat

3 sep. 2016,, 14:35   Externe
5775 0
Ислама Каримова похоронили
Foto: mail.ru

În Uzbekistan au avut loc funeraliile primului preşedinte al ţării, care a condus ţara timp de 27 de ani.


Sicriul cu corpul neînsufleţit al preşedintelui a fost transportat din Taşkent, unde acesta a decedat la 2 septembrie, la 78 de ani la spital, din cauza unui accident vascular cerebral, la baştina lui Karimov, în oraşul Samarkand. În ţară au fost declarate trei zile de doliu.

Pe străzile capitalei, pe unde a trecut cortegiul de la spital pînă la Aeroportul din Taşkent, au ieşit mii de localnici. În subiectul video, care a fost difuzat la Televiziunea din Uzbekistan, apar soţia defunctului preşedinte al Uzbekistanului, Tatiana Karimova şi fiica lor mezină, Lola Karimova-Tillyaeva, care au însoţit sicriul lui. La Samarkand cortegiul cu corpul neînsufleţit al lui Karimov au fost de asemenea întîmpinat de mii de locuitori. Mulţi oameni îndureraţi plîngeau, puneau flori de-a lungul drumurilor, pe care trecea cortegiul.

Ceremonia de rămas bun a avut loc în Piaţa „Reghistan” din centrul oraşului. Karimov a fost înmormîntat la cimitirul istoric Shahi Zinda, unde sînt înhumate personalităţi medievale, precum şi părinţii lui Islam Karimov. În ultimii 20 de ani aici n-a fost înmormîntat nimeni, dar pentru rudele lui Karimov, la fel ca şi pentru Karimov ca atare, s-a făcut o excepţie.

La funeraliile lui Karimov au asistat delegaţii din 17 ţări ale lumii, inclusiv din Afganistan, ţările Asiei Centrale, Georgia, Coreea de Sud, Belarus şi Ucraina.

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a declarat în legătură cu decesul lui Islam Karimov că acesta a adus „o contribuţie istorică” la „dezvoltarea şi prosperarea” Uzbekistanului. Preşedintele SUA Barack Obama a declarat că Uzbekistanul începe un nou capitol în istoria sa şi Statele Unite vor continua parteneratul cu Uzbekistanul şi îi văd viitorul, bazat pe respectarea drepturilor tuturor cetăţenilor lui.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?