Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

CEDO a condamnat Rusia pentru încălcarea drepturilor unor moldoveni

2 sep. 2016,, 10:45   Societate
3804 2
ЕСПЧ признал Россию виновной в бедах двух жителей Молдовы
Foto: golos.md

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Federaţia Rusă pentru încălcarea drepturilor a doi cetăţeni ai Moldovei din regiunea transnistreană.


Instanţa a obligat Rusia să plătească prejudiciile materiale, morale, precum şi cheltuielile de judecată ale solicitanţilor.

Avocatul pentru drepturile omului Vitalie Zama a spus că "în anul 2005 Serviciul Vamal din Transnistria a arestat automobilul lui Iurie Turturica, căruia i-a aplicat şi o amendă pentru neachitarea taxelor la intrarea pe teritoriul regiunii".

Avocatul a explicat că, începînd cu anul 2004, în Transnistria a intrat în vigoare regula potrivit căreia orice automobil care nu deţine numere transnistrene este obligat să achite o taxă la intrarea în regiune.

Turturica a contestat decizia autorităţilor transnistrene, referindu-se la faptul că el a trecut prin punctul de control din Dubăsari regulat începînd cu anul 2002 şi nimeni nu l-a informat despre necesitatea de a achita o taxă suplimentară.

Un alt reclamant, Petru Casian, s-a aflat într-o situaţie similară, automobilul acestuia fiind arestat pentru nerespectarea regulilor de înregistrare a automobilelor în Transnistria.

După examinarea contestaţiilor cetăţenilor Turturica şi Casian, CEDO a luat o decizie potrivit căreia Federaţia Rusă, fiind responsabilă pentru regiunea transnistreană, este obligată să plătească reclamanţilor prejudiciului material, moral, precum şi cheltuielile de judecată.

Guvernul Rusiei trebuie să-i achite lui Iurie Turturica 10,5 mii de euro, iar lui Petru Casian – peste 3,5 mii de euro.

Avocatul a spus că "nu este nimic de mirare într-o astfel de hotărîre, căci CEDO a obligat în mod repetat Federaţia Rusă să plătească despăgubiri pentru încălcarea drepturilor omului de către autorităţile transnistrene".

CEDO îşi motivează decizia prin faptul că Rusia este responsabilă pentru crearea regimului separatist şi contribuie la tergiversarea soluţionării conflictului prin susţinerea politică şi financiară a regiunii.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?