Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Dosarul lui Șor a ajuns în instanță: cîți ani de detenție riscă

24 aug. 2016,, 13:31   Societate
6435 6

Dosarul lui Șor a ajuns în instanță: Cîți ani de detenție riscă
Foto : noi.md

Procuratura Generală anunță că dosarul fostului şef al BEM Ilan Şor, învinuit de delapidarea şi spălarea a peste cinci miliarde de lei, a ajuns în instanţă, notează NOI.md.

Potrivit procurorilor, Şor este învinuit că în noiembrie 2014 ar fi obţinut, prin înşelăciune, peste 5 miliarde de lei de la BEM pe care i-ar fi spălat prin intermediul a zeci de companii off-shore, sumă confirmată şi de memorandumul KROLL, prezentat la solicitarea organului de urmărire penală.

Dobîndirea banilor de la Banca de Economii s-ar fi realizat prin oferirea de credite mai multor companii ce ar aparţine lui Ilan Şor, iar drept garanţie privind rambursarea mijloacelor financiare obţinute ar fi fost nişte contracte fictive, încheiate cu un şir de entităţi bancare din Federaţia Rusă. Potrivit rechizitoriului, inculpatul i-ar fi convins pe membrii Consiliului de administrare al BEM să voteze pentru creditarea companiilor sale, tăinuind că el este proprietarul de facto al acestora. Fiind audiaţi de procurori, membrii Consiliului au recunoscut că au fost induşi în eroare de şeful lor.

Procurorii au mai obţinut probe prin care s-a demonstrat că inculpatul a încercat să ascundă faptul că mijloacele financiare au fost sustrase din Banca de Economii. Pentru aceasta, au fost efectuate o serie de transferuri de pe conturile unor companii off-shore pe altele, fapt ce îşi găseşte confirmare şi în răspunsurile la comisiile rogatorii expediate de procurori peste hotare.

În depoziţiile sale, Ilan Șor nu a recunoscut implicarea sa în schema frauduloasă, menţionînd că aceasta a fost pusă la cale de fostul premier Vlad Filat. Procurorii consideră însă că inculpatul trebuie să răspundă penal în acest caz pentru spălare de bani şi escrocherie în proporţii deosebit de mari,

Dacă îi va fi demonstrată vinovăția, Șor riscă pînă la 15 ani de închisoare. Cauza va fi examinată de Judecătoria Buiucani.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?