Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Ostalep: Moldova ar putea deveni apendicită pentru Europa (VIDEO)

24 aug. 2016,, 13:30   Societate
7222 9
Осталеп: Молдова может превратиться в аппендицит для Европы (ВИДЕО)
Foto: noi.md

În Republica Moldova practic s-a epuizat potenţialul exportului de resurse umane şi în scurt timp ea s-ar putea transforma în „apendicită pentru Europa”.


Iar piaţa autohtonă va fi inundată definitiv cu mărfuri din Europa, pe care la noi nu va avea cine să le procure. Această viziune pesimistă asupra situaţiei din Moldova în ajunul jubileului de 25 de ani ai independenţei a împărtăşit-o în emisie directă la unul dintre canalele private de televiziune Valeriu Ostalep, director al Institutului de Studii Diplomatice, Politice şi Securitate, fost viceministru de externe, relatează NOI.md.

Ostalep şi-a exprimat încrederea că ameliorarea situaţiei în Moldova este posibilă numai în cazul îmbunătăţirii calităţii vieţii cetăţenilor de rînd. „Eu, spre deosebire de majoritatea oamenilor, nu aştept schimbări în politică, care, chipurile, pot duce la schimbări în ţară. Eu văd schimbări în ţară numai graţie oamenilor. Dacă vor fi băieţi serioşi, care se vor ocupa de business mic sau mijlociu (nu vorbesc de marele business, deoarece la noi el nu are perspectivă), atunci va fi o anumită mişcare. E posibil acum să intrăm în vreo sferă a businessului unde nu am fi înşelați sau nu ni s-ar întîmpla ceva? Înţeleg că la noi businessul mic şi mijlociu este strangulat. Dar fără aceasta nu există mişcare”, a menţionat expertul.

El a făcut o prognoză pentru viitorul apropiat al Moldovei. „Peste trei-patru ani Moldova, ca şi majoritatea ţărilor din Europa Centrală și cele baltice, se va transforma în apendicită pentru mărfurile europene. Cu alte cuvinte, la cîteva benzinării noi vom vinde mărfuri fabricate în Europa şi numai celor care se vor afla aici în tranzit sau vor rămîne aici din anumite motive. Exportul de resurse umane se epuizează. În curînd nu vom avea pe cine exporta. Toţi care voiau, erau în stare etc. în mare măsură deja au părăsit ţara”, a conchis Ostalep.

Precizăm că Moldova va marca aniversarea a 25-a a independenţei sale la 27 august.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?