X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Munteanu este nedumerit: Au fost tăinuite numele celor care permit defrișarea pădurilor (DOC)

22 aug. 2016,, 18:15   Societate
4486 4
Мунтяну недоумевает: Они скрыли личности тех, кто позволяет вырубать леса (ДОК)
Foto: gagauzpravda.md

Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, este nedumerit de faptul cum funcționarii instituțiilor de profil întocmesc documentele pentru defrișarea pădurilor aflate în proprietate publică, informează NOI.md.


Valeriu Munteanu a publicat pe rețelele de socializare un document de arendare a unei porțiuni de pădure aflate în proprietate de stat. Potrivit lui Munteanu, arendașul unui lot de pămînt din apropierea Chișinăului intenționează să construiască pe suprafața de 40 ha un complex locativ cu zeci de case, restaurante, tersase, parcări și rețele inginerești subterane. Valeriu Munteanu a explicat că proiectul reprezintă un fel de „Poieniță veselă”, doar că la scară mai mare și cu o imixtiune mai nocivă în ecosistem.

„După mai mulți ani de coordonare, documentele au ajuns la Ministerul Mediului, care a informat arendașul că, între timp, legislația s-a modificat și pădurea de stat a devenit mai protejată de asemenea imixtiuni. Astfel, proiectul propus nu poate fi realizat într-o pădure de stat”, a scris Munteanu pe rețelele de socializare.

„Pe de altă parte, am rămas uimit de faptul cum s-au coordonat acțiunile cu diferite instituții de stat. De regulă, trebuie să fie indicate clar numele și prenumele celor care coordonează și aprobă activitățile respective, trebuie să fie prezente semnătura, data și ștampila. Însă în documentul respectiv (vezi mai jos – red.) este pusă doar ștampila”, se arată nedumerit ministrul Mediului.

Potrivit lui Munteanu, el pentru prima dată s-a confruntat cu o asemenea situație. „Am încercat să clarific, cine de la «Moldsilva», Inspectoratul Ecologic de Stat și Agenția Ecologică Chișinău a «binecuvîntat» aceste acțiuni, însă nu am putut găsi și stabili persoanele implicate, deoarece lipsesc datele respective. Este clar că aceasta s-a făcut pentru a ascunde identitățile celor care contribuie la defrișarea pădurilor”, a conchis ministrul Mediului.

Valeriu Munteanu a mai spus că a informat procuratura despre acest caz.

De menționat că, în luna iunie 2016, Guvernul a interzis darea în arendă a pădurilor aflate în proprietatea statului și a majorat plata anuală de arendă în cazul contractelor deja încheiate de cinci ori. Astfel, arenda unui hectar de pădure acum costă 19 mii de lei anual față de puțin peste 4 mii de lei, cît a fost pînă în prezent.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?