X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Suedia ar putea interzice cerșetoria

19 aug. 2016,, 13:40   Externe
2422 0

В Швеции запретят попрошайничество
Foto: agerpres.ro

Guvernul suedez are în vedere interzicerea cerșetoriei, ministrul administrației publice, Ardalan Shekarabi, anunțînd că studiază restricțiile în vigoare în alte state nordice, informează vineri EUObserver.


"Cerșitul pe străzile din Suedia nu poate rezolva niciodată problemele majore de excluziune și sărăcie din România și Bulgaria", a declarat joi oficialul suedez, cu ocazia unei reuniuni la Reykjavik cu omologi din state nordice, vizând discutarea unor probleme presante pentru administrațiile locale din aceste țări.

"Punctul de plecare pentru acest guvern este să apere și să dezvolte modul (social) suedez. Nu se poate spune că face parte din modelul suedez rezolvarea sărăciei prin cerșetorie", a subliniat Ardalan Shekarabi.

Se estimează că în jur de 4.000 de persoane, în majoritate romi originari din România, cerșesc în Suedia, scrie site-ul citat.

Ministrul pentru egalitate, Asa Regner, membră a Partidului Social-Democrat ca și Shekarabi, le-a cerut anul trecut suedezilor să sprijine organizațiile care ajută oameni săraci în România, în loc de a le oferi bani cerșetorilor, dar s-a declarat împotriva interzicerii acestei practici.

La rîndul său, coordonatorul guvernamental pentru combaterea cerșetoriei, Martin Valfridsson, a estimat, într-un raport din 2016, că interzicerea practicii ar fi dificilă. "Ar trebui să fie incriminat fie gestul de cere ajutor, fie cel de a oferi. Cred că niciuna din variante nu este o idee bună", a declarat Valfridsson, la postul de radio național, în luna mai.

Schimbarea de poziție a guvernului intervine după ce un sondaj comandat de executiv a relevat că jumătate dintre suedezi susțin interzicerea cerșetoriei, un sfert fiind împotrivă, iar restul nu au o opinie.

Verzii suedezi, formațiune parteneră în coaliția de guvernare, se opune cu vehemență unei astfel de măsuri, promovînd dreptul la o locuință pentru imigranții din Uniunea Europeană.

În Danemarca, țară unde cerșetoria este interzisă, recidiva poate fi pedepsită cu pînă la șase luni de închisoare.

În 2014, un purtător de cuvînt al guvernului de la Copenhaga a declarat că persoanele care vor să cerșească pot merge în Suedia, o afirmație care a tensionat relațiile cu țara vecină.

O altă țară nordică, Norvegia, nu a reușit anul trecut să introducă în legislație interdicția de a cerși, după ce unul din partidele care susțin guvernul a refuzat să sprijine propunerea. Cu toate acestea, cîteva municipalități au introdus interdicții la nivel local, însă numai una este încă în vigoare.

Guvernul anterior din Finlanda a discutat de asemenea ideea de a interzice cerșetoria, însă fără a o pune în aplicare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?