Persona non-grata: ce urme a lăsat Șor în Rusia și Kîrgîzstan

Persona non-grata: ce urme a lăsat Șor în Rusia și Kîrgîzstan
Персона нон-грата: Чем «наследил» Шор в России и Кыргызстане?
 Foto: publika.md

Ion Munteanu

Numele controversatului businessman, primarului de Orhei, Ilan Șor, care este principalul figurant în dosarul „furtului secolului”, este bine cunoscut nu doar în Moldova.


În ultimul timp, Șor a figurat într-o serie de scandaluri ce permit crearea unui tablou al metodelor practicate de el în administrarea afacerilor. Serviciile speciale și organele competente ale altor țări au față de el o mulțime de întrebări.

Astfel, anul trecut, Șor a primit interdicție de intrare în Rusia, unde întreprinzătorul este suspectat de corupție, ce prezintă pericol pentru securitatea națională. Cel puțin, despre aceasta a comunicat presa rusă, cu referire la surse din cadrul guvernului rus.

Totodată, relațiile președintelui Kîrgîzstanului cu omul de afaceri din Moldova nu doar i-au știrbit reputația și au devenit motivul unui scandal internațional, dar au putut conduce la înaintarea unei moțiuni de cenzură împotriva șefului statului.

Se pare că noi vom mai auzi despre scandalurile de amploare cu componentă penală și de corupție, în care este implicat unul dintre cei mai bogați „businessmeni” din Moldova, care s-a obișnuit să obțină rezultate cu orice preț.

Persona non-grata

În prezent, Ilan Șor se află în arest la domiciliu, fiind acuzat de implicare în delapidarea unui miliard de dolari de la Banca de Economii, Unibank și Banca Socială, controlate de el. Potrivit mărturiilor lui Șor, o parte dintre aceste mijloace a fost folosită pentru a oferi mită. Totodată, soarta a sute de milioane de dolari scoși peste hotare prin intermediul companiilor din „grupul Șor” nu este clară deocamdată, în pofida implicării în anchetă a organizațiilor specializate și a experților de peste hotare, precum și a organelor de drept din alte țări.

În ultimul timp, Șor a apărut în mai multe scandaluri, multe dintre care sînt legate de corupție, fraude financiare și alte acțiuni penale. Acest fapt ne permite să ne facem o impresie despre metodele practicate în gestionarea afacerilor. Antreprenorul are legături destul de extinse nu doar în Moldova, dar și în structurile puterii din alte țări, care, pînă la un anumit moment, îi permiteau să se joace cu legea, rămînînd intangibil și absolut nepedepsit.

Anul trecut, lui Șor i-a fost interzisă intrarea în Rusia – ca persoană ce reprezintă pericol pentru securitatea națională. Potrivit publicației „Kommersant”, ce face referire la surse din cadrul guvernului rus, interdicția este legată de faptul că businessmanul „îi corupe pe toți pe care îi vede”. Se știe că Șor are legături cu un șir de funcționari din cadrul administrației președintelui rus, organelor vamale și altor structuri de stat. Printre aceștia este și fostul șef al Serviciului Federal Vamal Andrei Belianinov, care a fost demis în iulie, în baza ordinului emis de premierul FR, Dmitri Medvedev.

Numele lui Șor a apărut și în contextul investigărilor în Rusia a dosarelor penale, în care figurează Belianinov, precum și persoana apropiată acestuia – omul de afaceri, directorul grupului de companii „Arsenal”, Serghei Lobanov. Oamenii de afaceri utilizau deseori serviciile acestuia în calitate de lobby în problemele legate cu organele vamale. În ancheta publicației „Novaia Gazeta”, acesta este caracterizat drept „cea mai apropiată persoană” de Belianinov, responsabilă de „lucrul delicat – asigurarea schemelor de import și export a mărfurilor și efectuarea achitărilor reciproce”.


Potrivit presei ruse, care face referire la un reprezentant oficial al Comitetului de anchetă al FR, Serghei Lobanov a intrat în vizorul oamenilor legii, în primul rînd, pentru faptul că era fondator a cel puțin 15 firme diferite, a căror activitate este strîns legată de Serviciul Federal Vamal al FR. În prezent, organele de drept din Rusia cercetează implicarea lui într-un șir de scheme criminale ce țin în special de activitatea vamală, livrări ilegale de mărfuri în țară și contrabanda cu alcool de elită.

Banca, aeroportul, livrarea producției

Totodată, au fost stabiliți unii foști și actuali parteneri ai lui Andrei Belianinov și Serghei Lobanov. Printre aceștia figurează și Ilan Șor. Presa rusă și persoane oficiale din Rusia menționează că Belianinov îl cunoaște personal pe Șor, iar Lobanov era partenerul lui de afaceri. Totodată, Lobanov este cel mai mare acționar al băncii „Victoriabank”, care ar fi controlat de Vladimir Plahotniuc.

În octombrie trecut, compania cipriotă „Insidown” LTD, ce deține 39,2% din acțiunile băncii, a delegat în consiliul administrativ patru cetățeni ruși – din anturajul lui Serghei Lobanov. Însă în iulie 2016, în cadrul adunării extraordinare a acționarilor „Victoriabank”, în Consiliul de administrație a fost ales însuși Lobanov. Experții asociază apariția lui în unul dintre cele mai mari bănci comerciale din Moldova cu numele lui Șor.

Compania cipriotă, în baza autorizației BNM, a procurat acțiunile „Victoriabank” în noiembrie 2014, în pachete mici de pînă la 5%. Cine este beneficiarul final al companiei „Insidown”, fondată cu 6 ani în urmă, nu se știe pînă în prezent. Totodată, se menționează că procurarea acțiunilor băncii de către o companie off-shore a avut loc cu contribuția nemijlocită a lui Ilan Șor, care este considerat partenerul-cheie al lui Lobanov în Moldova.

Colaborarea lui Șor cu partenerii ruși se atestă nu doar în sectorul bancar. Se știe că „Arsenal-Kapital” – compania din grupul lui Lobanov – a oferit concesionarului Aeroportului Internațional Chișinău „Avia Invest”, în care Șor este președintele Consiliului de administrație, un împrumut de 27 de milioane de euro. Banii au fost obținuți în condiții neobișnuit de avantajoase – pe 10 ani, cu 3% anual.

Totodată, presa rusă mai scrie că Șor asigura centralizarea livrărilor producției de legume și fructe din Moldova prin canalele lui Lobanov. „Șor este cheia către banii lui Lobanov, ce se află în Moldova”, a declarat un reprezentant al Serviciului Federal pentru Securitate pentru „Novaia Gazeta”, precizînd că în prezent serviciile speciale lucrează asupra deconspirării mecanismelor ce le permiteau businessmenilor neonești să aplice scheme ilegale.

Proiectele pe piața duty free

Cu ajutorul partenerilor ruși, Șor intenționa să-și dezvolte în FR afacerile în domeniul comerțului fără taxe vamale. În prezent, magazinele de firmă ce aparțin companiei lui Șor „Dufremol”, cel mai mare operator duty free din țara noastră, sînt amplasate la frontiera Moldovei cu România și Ucraina, precum și la aeroportul din Chișinău. De asemenea, reprezentanțe ale companiei „Dufremol” activează în Rusia și Kîrgîzstan.

Potrivit presei ruse, anul trecut, fostul șef al vămii ruse Andrei Belianinov a venit cu ideea de a transmite în arendă firmelor comerciale unele terenuri amplasate pe teritoriul FR, în apropiere de punctele auto de control. Șor și Lobanov planificau să construiască pe acest teritoriul 45 de magazine duty free. Această inițiativă nu a fost susținută de guvernul rus, însă tentativele de a-și extinde prezența pe piața rusă a duty free nu au încetat.

Cu susținerea protejaților săi, Șor intenționa să deschidă la Moscova un magazin de elită duty free pentru diplomații străini, reprezentanții organizațiilor internaționale, ale consulatelor și membrilor familiilor lor. Principalul lobbist în acest caz a fost din nou Andrei Belianinov, care a apelat la șeful MAE al FR, Serghei Lavrov, cu rugămintea de a examina posibilitatea participării ministerului în acest proiect, în calitate de organ de supraveghere.

În cele din urmă, MAE rus a solicitat Guvernului permisiunea de a organiza un magazin duty free, al cărui proprietar și operator va fi o companie privată. Inițiativa promovată de funcționarii ruși a trezit nedumerire din partea experților și mass-mediei. În orașele mari, asemenea magazine, ce comercializau mărfuri de import contra valută, existau și în perioada sovietică. În prezent, în Rusia, magazinele duty free funcționează doar în punctele de trecere a frontierei de stat.

În presă a ajuns scrisoarea lui Lavrov la adresa premierului FR, Dmitri Medvedev, în care necesitatea deschiderii unui asemenea magazin este explicată prin faptul că „schemele existente de circulație a mărfurilor pentru reprezentanțele diplomatice străine nu sînt optime, atît din punctul de vedere al cheltuielilor financiare, cît și al timpului necesar pentru organizarea livrărilor”.

Cu propunerea despre deschiderea magazinului la Serviciul Federal Vamal a venit compania „Victoria trade”, al cărui proprietar unic este întreprinderea mixtă „Moldklassika Intenațoinal”, înregistrată în Moldova și care îi aparține lui Ilan Șor. În prezent, aceasta este una dintre cele trei companii care se ocupă de vînzări prin intermediul magazinelor duty free. Realizarea proiectului de afaceri ai acestei companii moldovenești „duty free”, deocamdată, planează în aer.

La un pas de moțiunea de cenzură

Cele mai multe dintre proiectele lui Ilan Șor cu partenerii de peste hotare au avut legătură cu afacerile vamale. Potrivit presei ruse, anume Andrei Belianinov i-a acordat sprijin lui Șor atunci cînd acesta a decis să deschidă magazinele duty free în Kîrgîzstan – la aeroporturile din Bișkek și Oș. Această inițiativă a fost realizată: rețeaua comercială a fost inaugurată și funcționează. Doar în aeroportul internațional „Manas” de la Bișkek magazinele duty free, deschise în aprilie 2014, ocupă o suprafață de circa 2 mii de metri pătrați.

În presa locală acest proiect este numit o afacere comună a lui Șor cu o persoană din anturajul președintelui Kîrgîzstanului, Almazbek Atambaev.

Agenția de presă KirTAG precizează că este vorba despre un șef al Aeroportului Internațional „Manas” Albek Ibraimov, care îl cunoaște și lucrează cu Atambaev din 1990. La începutul anului trecut, Ilan Șor a declarat că „Dufremol” planifică să mai deschidă șase magazine duty free în Kîrgîzstan, inclusiv, cîte unul în aeroporturile din Bișkek și Oș.

Însă problemele lui Șor cu legea, care i-au determinat pe mulți dintre partenerii săi să se distanțeze de el, probabil că nu-i vor permite să realizeze această idee de afaceri. legăturile lui Șor, suspectat de fraude transnaționale, au fost la un pas de a conduce la o moțiune de cenzură împotriva președintelui Kîrgîzstanului, Almazbek Atambaev.

Este vorba despre avionul personal al lui Șor Embraer Legacy 650, care a fost oferit anul trecut președintelui Atambaev. Zborul secret la Chișinău pentru întîlnirea cu Vladimir Plahotniuc a fost achitat de către proprietarul aeronavei. Președintele Kîrgîzstanului a fost obrăzat în parlamentul local pentru contactele dubioase, acuzat de acțiuni ilegale, de încălcarea eticii internaționale și discreditării țării pe plan internațional.

Societatea civilă, mass-media și un șir de politicieni din Kîrgîzstan se întrebau de ce întreprinzătorul moldovean, acuzat de fraude financiare de milioane, nu a încercat să-și inițieze afacerile în marile aeroporturi din lume ce deservesc milioane de oameni, dar a venit într-un aeroport mic de la Bișkek cu un flux mic de pasageri, deschizînd acolo un magazin pe o suprafață de 2 mii de metri pătrați? Portalul Gezitter.org scrie că această afacere poate fi o metodă de spălare a banilor obținuți ilegal, precum și de livrare ilegală fără taxe a mărfurilor străine pe piața internă din Kîrgîzstan.

Se pare că nu doar în Moldova, dar și peste hotare, mulți dintre cei care știu numele lui Șor își fac impresia despre instrumentele dubioase și metodele tenebroase utilizate de acesta în gestionarea afacerilor. Cel mai probabil, noi vom mai auzi despre scandalurile de amploare cu componentă penală și de corupție, în care este implicat unul dintre cei mai bogați „businessmeni” din Moldova, care s-a obișnuit de la o vîrstă fragedă să-și atingă scopurile prin orice metode.
 

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Comentarii Adăugați un comentariu10 comentari

Сергей 23 aug. 2016,, 22:42

Коррумпированная партийная верхушка в СССР и нац. республиках,скурвилась и страшно хотела обогатиться, мешала КПСС. С помощью США и предателей страну и республики развалили,пришол капитализм и пришли такие ребята как ШОР ,ХОДОРКОВСКИЙ,ЧУБАЙС,ПЛОХОТНЮК,ФИЛАТ,БЕРЕЗОВСКИЙ - всё по законам жанра. США - 300 лет борются с корупцией,а воз и ныне там,наивные те кто думает что на западе её нет,просто там неумолимо действует закон, а не кумнат или фин. Хотите по другому? - давай социализм.

KOZAMOLDONOSTRA 20 aug. 2016,, 10:17

AFIGETI U TEHJE CURAK S BISKEKA ESTI MORALI I VOSPITANIE...CTO S REDISKAMI OBSATSIA NE NADO...TOBIS NASA VAROVSKAIA SAIKA...A AMERIKOSI NE BREZGUIUT U NIH DELA U NIH GEOPALITIKA...HACU V SSSR

liza 20 aug. 2016,, 09:00

nu vad nimic criminal, doar invidie. Sor a gindit si realizat multe proiecte, dar ce a facut politicienii nostri, care doar au promis, si cu asta s-a ramas. A deschis dutyfree in alte tari, caci la noi deja exista, omul a dorit extindere. Banii nu se spala asa usor pe cum se scrie in acest articol.

Гнат 19 aug. 2016,, 12:06

Этот еврейчик и своего нынешнего благодетеля Клименко сдаст, если случай представится. Филата сдал, хотя и водил с ним дела, а почему этого главного русского не кинуть? Тем более что их только политика связывает. Так что все еще впереди.

Irukandji 18 aug. 2016,, 23:48

Полина, ты кто?? что за личность (если это реальное лицо конечно, а не просто заказняк).. и какого ты мазу тянешь за этого..

Вот Костян реальный чел, все правильно изобразил!! Делайте выводы, кто чего стоит и за кем идти..

Эмилит 18 aug. 2016,, 22:42

А мамочка шора кричала. Он самый честный. Человек он помогает всем он не может украсть !! Боже ему ещё 40 нет а скольк х объегорил И сколько своровпл ломает безнаказанно. Пока есть плохотнюк будет безнаказанно Не станет его все будет по честному чтоте твоё отдай

nic 18 aug. 2016,, 20:56

cum un Hoţ s-ăl pună la puşcărie pe alt hoţ, cînd toată puterea de stat este în mînile HOŢILOR.

437 18 aug. 2016,, 20:44

вор должен сидеть
все имеющиеся активы и недвижимость конфисковано, деньги в офшорах должны быть найдены и возвращены.
также бравших кредиты представители власти, с чего начались эти проблемы банков должны быть возвращены любым способом.

Костя 18 aug. 2016,, 17:54

"Так и не поняла, что нарушал Шор в чём его криминальные связи"
Вот поэтому народ и обворовывают, что огромное количество не понимают, другие не видят, третьи не хотят смотреть.
"Вор должен сидеть в тюрьме" это аксиома. Этот чел сам признался, что незаконно увёл сотни миллионов, часть которых передал высшему достодолжному лицу в качестве взятки. А если была взятка значит были незаконные выгоды.
А Вы говорите "Честный малый". Как же так, его оклеветали. Можем ему ещё талоны на усиленное питание? Конечно, Шора нельзя трогать, он же избранный. Вот он в Оргееве из сотни миллионов, пару потратил и стал ангелом, прямо спаситель нации.
А то, что в результате прямого участии этого спасителя в "абсолютно легальных" схемах, сейчас дыра в бюджете и срезали всё гос. финансирование для детсадов и школ, это ничего, главное что бы Шор был счастлив.
Как люди могут быть так слепы ???

Полина 18 aug. 2016,, 17:21

Так и не поняла, что нарушал Шор и в чем его криминал.Связи? Так с ними ведут бизнес 99% предпринимателей. Удачный и прибыльный бизнес! Так это от мозгов зависит. Коррумпировал в России всех, кого видел! Так надо было поймать на гарячем и наказать. А так одна болтовня. Видимо, зависть одолевает тех, кто хочет забрать его успешный бизнес, как это часто происходит в Москве. А через пол года о Шоре и его "грехах" все забудут. Схема известная и хорошо отработанная. Этим и только этим объясняется повышенный интерес российских чиновников к этой персоне. И еще одно; Шор прячется за спиной Клименко. А Клименко в Москве не последний человек. Где логика? Могла ли Москвы позволить Клименко прикрывать Шора, если за Шором водится криминал? Вот так то...

Mai multe

Adăugaţi Comentarii

captcha

trimite știrea ta

Fiți coautorul nostru! Dacă aveți o știre interesantă împărtășiți-ne-o și nouă!


captcha

Întrebarea zilei Toate

load